Bonsaje - jak o ně správně pečovat?

Pokud si chcete vypěstovat bonsai, pak byste měli vědět, že každý stromek je svým způsobem jiný. Stejně jako my lidé. Každý člověk je originál. Bonsaje jsou živé organismy, jenž potřebují neustálou péči. Jestliže dodržujete všechny instrukce, stejně nemáte nikdy jistotu, že se vašim bonsajům bude dařit. Každý by měl jednat dle svého rozumu a citu.

Bonsai

 

Nejsou to rostliny v pravém smyslu slova, ale jsou to vlastně miniatury stromů nebo-li doslovný překlad z japonštiny - “stromy v miskách”. Existují dva typy bonsají - venkovní a pokojové. Venkovní bonsaje jsou pro začátečníky nejvhodnější. Pokud se rozhodnete pěstovat bonsaje, vězte, že se nejedná pouze o pěstitelství, ale také umění. Vývoj těchto stromků závisí na vaší představivosti a hlavně s pomocí drátků a nůžek. Na speciálních pomůckách pro pěstování bonsají byste neměli šetřit. Nedoporučuje se koupit bonsai u prodejců, kteří vám neposkytnou návod a doporučení pro pěstování konkrétního stromku a jenž nejsou opravdovými odborníky v této oblasti pěstování. Stromky mohou mít poškozené kořeny, bonsaje mohou být i čerstvě přesazené a mohou mít i nesprávné misky a vy nic z toho nepoznáte, pokud nejste odborníkem.

 

Bonsaje potřebují hlavně světlo a postupné přidávání hnojiva. Umístěte je tam, kde není průvan, a u venkovních druhů dbejte na zajištění přezimovacích podmínek. Tvar bonsají se uchovává pomocí pravidelného zastřihování. Půda nesmí vyschnout, proto je nutné zalévat tak akorát, aby nedošlo k přemokření či vysušení hlíny. Styl, který si zvolíte pro tvarování svého bonsaje, může být napřímený, lehce zvlněný, šikmý styl, polokaskádový (ohnutý k zemi) a kaskádový (kmen stromku se ohne až pod úroveň země - nádoby, do které je umístěn).

 

Bonsaje se mohou také dále členit podle počtu kmenů, stromového osázení a dle řádu kořenů a větviček. U pokojových bonsají se tvrdí, že mají mnohem nižší uměleckou hodnotu než je to u venkovních stromků. Velikost bonsají může být různá. Od miniaturních (do 20 cm) až po ty větší, které dorůstají do výšky až 2 metrů. Pokud se tedy rozhodnete pro pěstování bonsají, nezapomeňte jim věnovat co nejdokonalejší péči a kromě svého úsilí vložte do pěstování i dostatek času.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies