Bojíte se pavouků? A víte proč?

Strach z pavouků mají většinou ženy a často tak jednají bezdůvodně. Alespoň na první pohled. Příčiny totiž tkví v minulosti.

Pavouk

S někým, kdo při pohledu na pavouka začne křičet, utíkat nebo jiným způsobem vyjadřovat svůj strach, v tomto případě arachnofobii, se setkal snad každý.

Pro člověka, který se pavouků nebojí je to nepochopitelné, vystrašený jedinec naopak nechápe, jak se „taková osminohá bestie“ může vůbec líbit. Mnoho lidí snese přítomnost malého pavoučka, další zůstávají relativně v klidu, když je pavouk stále na stejném místě a moc se nehýbe.

Naopak větší pavouk, pavoukkterý se náhle zjevil a rychle se pohybuje vyvolá reakci vždy. U někoho mírnou, u jiného hysterický záchvat provázený křikem, pláčem a úprkem do bezpečí... Mírné obavy se dají bez větších potíží zvládnout, u těžších forem arachnofobie je často nutná pomoc odborníka.

Proč se vlastně bojíme pavouků Co je příčinou

Možných příčin existuje spousta a je často velmi těžké zjistit, která byla spouštěčem u konkrétního jedince. Strach z pavouků lze získat například špatnou zkušeností z dětství, kdy jsme se pavouka lekli, či se někdo zmínil o tom, že je škaredý a bojí se ho. V hlavě došlo k zafixování tohoto postoje a následnému převzetí do vlastního vzorce jednání.

Navíc již od útlého věku jsou dětem pavouci představování jako představitelé zla. Pamatujete si snad na pohádku v niž byl pavouk kladný hrdina a kamarád

Další z možných příčin je spojení si tohoto tvora s negativní zkušeností v současném nebo minulém životě. Nejčastější je promítnutí si „pachatele“ či úzkosti do podoby pavouka, kterého se začneme bát.

Lze se setkat i s názorem, že pramen strachu leží daleko za hranicí současného bytí – v minulém životě. Může jít o vzpomínku na pobyt v temném uzavřeném vězení plném těchto osminohých tvorů.

Výskyt arachnofobie bývá podle výzkumů až čtyřikrát častější u žen než u mužů. Američtí vědci vysvětlují tento rozdíl rozdělením rolí v prehistorické společnosti. Muži se účastnili lovu, zatímco úkolem žen bylo ochraňovat potomky, kromě jiného i před jedovatými pavouky a hady. Strach tedy může být založen i na instinktu ochrany před nebezpečím.

Lze se strachu z pavouků zbavitžena s pavoukem v ústech Existují zaručené metody

Ano, strachu z pavouků se lze zbavit nebo ho alespoň omezit. Metod existuje velké množství. Některé jsou lehce aplikovatelné svépomocí, s použitím jiných musí pomoci odborník. Vždy záleží na konkrétních projevech a na jejich intenzitě.

Dobré výsledky jsou dosahovány použitím metod kognitivně - behaviorální terapie, kdy se jedinec postupně vystavuje předmětu svého strachu. Vždy se postupuje od představy, která je nejvíce snesitelná (pavouk na obrázku) až po tu nejméně snesitelnou (například dotknutí se pavouka). K dalšímu kroku se přistupuje po zvládnutí stupně předchozího.

Pro práci se strachem lze využít i metodu koučování. Koučovaný je pomoci správně položených otázek veden k nalezení původu svých obav a následně si stanoví způsob, jakým se strachu chce zbavit.

Příčiny ukryté hluboko v podvědomí či dokonce v minulých životech se hledají pomoci regresní (hlubinné) terapie. Klient znovu prožívá situace, které mohly být původcem strachu, tentokrát je však správně zpracuje.

Tak tedy vzhůru do boje proti arachnofobii!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies