Bišonek - společenské plemeno

Povaha bišonka je velmi přátelská, bez známek agrese. Bišonek vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. První zmínky o předchůdcích dnešního bišonka mluví o malých psících s převážně bílou srstí.

Bišonek

Původ bišonka

První zmínky o předchůdcích dnešního bišonka mluví o malých psících s převážně bílou srstí, kteří byli obecně nazýváni barbichoni. Z nich se později vytvořila celá řada samostatných společenských plemen, jako je např. maltézáček, boloňský psík, havanský psík a lvíček. Bišonek byl velice oblíben například na dvoře Napoleona III.

Bišonek - charakteristika

Pes je vhodný do rodiny s dětmi. Povaha bišonka je velmi přátelská, bez známek agrese. Bišonek vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Věnujete-li mu hodně pozornosti, velmi si toho váží, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Vůči cizím lidem se chová vyčkávavě.

Bišonek - výška

Výška je 23 až 30 cm, váha se pohybuje mezi 3 až 6 kg.

Srst

Srst je chomáčkovitá, dlouhá, velmi hustá, nepřiléhá k tělu a je bílá.

Péče o srst bišonka

Srst se rychle zacuchá a musí se každý den vyčesat, zvláště na břiše, pod ušima a mezi končetinami. Výhodou této srsti je, že eventuální odumřelé chlupy se zachytí v kartáči. Ve zvukovodu, který musí být vždy čistý, nesmějí být žádné uvolněné chlupy. Pokud je to nutné, zastřihávejte uvolněné chlupy mezi polštářky na tlapkách. Nejvíce péče srst potřebuje v období přeměny štěněčí srsti za dospělou. To je nutné kartáčování a česání denně. Také je to nutné z toho důvodu, aby si štěně zvyklo na pravidelnou péči. Zralá, dospělá srst vyžaduje frekvenci česání podstatně nižší, většinou 1 - 2 krát týdně podle typu a kvality srsti.

Jaké má bišonek povahové rysy?

Veselý, inteligentní, poslušný, milý, velmi přítulný, klidný, ostražitý.

Bišonek - výchova

Výchova probíhá většinou bez problémů. Tito psíci se snadno učí a rádi něco dělají pro svého pána.

Pohyb bišonek potřebuje

Toto plemeno se spokojí s průměrným množstvím pohybu, to však neznamená, že odmítne dlouhou procházku. V sychravějším počasí bychom ale neměli procházky moc přehánět, protože bišonek má menší odolnost proti vlhkému prostředí.

Bišonek - věk

Bišonek se bez problémů dožívá vysokého stáří. Věk 16 až 18 let není u tohoto plemene žádnou zvláštností. Standard je 14 let.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies