Bígl (Beagle)

Bígl (Beagle) je plemenem vyšlechtěným v Anglii ve 14. století. Vznikl křížením loveckých psů. Po několik století byl Bígl (Beagle) chován v Anglii na královském dvoře a využíván ke štvanicím ve smečkách.

Bígl

Bígl a jeho povaha

Pes je vhodný do rodiny s dětmi. Povaha bígla je velmi přátelská, bez známek agrese. Bígl vychází dobře s ostatními psy, domácími zvířaty a dětmi. Věnujete-li mu hodně pozornosti, velmi si toho váží, někteří jedinci proto špatně snášejí samotu. Vůči cizím lidem se chová vyčkávavě. Bíglové jsou také známí svou tvrdohlavostí.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Výška bígla se pohybuje v rozmezí 33 až 40 centimetrů.

Váha:

Váha bígla se pohybuje v rozmezí 8 až 14 kilogramů.

Srst:

Bígl (Beagle) má krátkou, hustou a voděodolnou srst. Jsou uznána všechna zbarvení, kromě játrového. Bígl se vyskytuje ve zbarvení tricolor, nejčastější je kombinace černé, hnědé a bílé barvy. Konec ocasu je vždy bílý.

Tělesné proporce

Tělo:

Tělo má hluboký hrudník, rovný hřbet a silná, krátká, dobře klenutá bedra.

Hlava:

Střední délky, silná, nikoliv hrubá, u fenky jemnější, bez vrásek nebo záhybů na hlavě.

Oči:

Oči jsou poměrně velké, mají tmavohnědou nebo oříškovou barvu.

Uši:

Uši jsou převislé, dlouhé, překlopené dopředu, přední okraj přiléhá těsně k líci.

Ocas:

Ocas je nasazený vysoko, je středně dlouhý a silný.

Péče o srst

Péče o srst není náročná. Pro kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Každodenní kartáčování není nutné, postačí jen jednou za týden - odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot. Stejně jako u všech ostatních plemen s visícíma ušima, musíte tomuto psovi pravidelně odstraňovat nečistotu ze zvukovodu.

Výchova štěněte

Výchova by měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Bígl je poměrně tvrdohlavé psí plemeno.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu, hodí pouze k lidem, kteří mu dokáží poskytnout dostatek prostoru k hlídání či vybití energie vycházkami. Bígl (Beagle) se dožívá věku kolem 13 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies