Bezpečná vůně domova

Vůně je první, co většina z nás při vstupu do místnosti zaznamená. Při dnešní nabídce osvěžovačů vzduchu není problém udělat radost čichovým buňkám našim i našich hostů. Víte ale, že spolu s vůní vdechujete zdraví nebezpečné látky?

Tulipány

Osvěžovače jsou plné chemie

Osvěžovače vzduchu nám pomáhají zbavit se zápachu použité toalety, zakouřené nebo zatuchlé místnosti. Nacházejí své místo nejen u nás doma, ale i na pracovišti a v automobilu. Málokdo z nás si ale uvědomuje, že osvěžovače jsou chemické výrobky a tudíž kromě příjemného – tedy vůně – vypouštějí do ovzduší i neméně příjemné látky. Studie prokázala, že některé složky jsou dokonce rakovinotvorné!

Gelové osvěžovače, elektrické odpařovače, spraye, vůně s ventilátorem a podobné výrobky pachy ve skutečnosti neodstraňují, ale překrývají silnější vůní. Kromě ní ale vypouštějí do ovzduší i tzv. musk sloučeniny a další nebezpečné látky jako je benzen, toulen nebo styren. Jaké množství by člověk musel vdechnout, respektive dlouhodobě vdechovat, aby inhalace zanechala negativní dopad na jeho zdraví, dosud známo není, ale proč místo čekání na výsledek nevyužít přírodní zdroje vůní?

Přírodní vůně na váš stůl

Natrhejte květiny

Lidé kdysi s láskou zdobili své stoly kyticemi natrhanými na zahrádce nebo po cestě z práce. Dnes na květiny zapomínáme – mají pro nás smysl jen v období narozenin nebo jiných významných dní. Přitom vlastnoručně utržené květiny vám možná udělají větší radost než zakoupený osvěžovač. Na rozdíl od něj se můžete kochat nejen čichem, ale i pohledem. Kytici můžete také nechat usušit a zavěsit do místnosti jako dekoraci.

Aromaterapie pohladí vaší duši

Léčivé účinky aromaterapie jsou známy od pradávna. Potřebujete k ní pouze přírodní éterické oleje a aromalampu. Olejíček se vlévá do lampy a při zapálení svíčky se vůně uvolňuje. Většina olejíčků působí antibakteriálně a antisepticky. Vyberte si takový, který pomáhá na váš typ zdravotních potíží.

Vonné svíčky a tyčinky

Vonné svíčky jsou skvělou dekorací i pomocníkem v boji proti pachu. Dnes se dají sehnat i takové, které odpuzují hmyz a pohlcují cigaretový kouř. Můžete je používat dennodenně. Na rozdíl od nich jsou vonné tyčinky vhodné spíše jen při zvláštních příležitostech – voní intenzivněji a ne každému jsou příjemné.

Potpourri

Vonné směsi zvané potpourri se vyrábějí ze sušených květin a vonných doplňků jako jsou ořechy, šišky nebo kousky dřeva. Prodávají se v sáčcích nebo nejrůznějších dekoračních nádobách. Vůně tzv. vlhkého potpourri se obnovuje použitím speciálního vonného oleje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies