Bazénová sezóna

Není nad letní koupání ve vlastním bazénu. Koupáním a zařízením bazénu to ale nekončí. S bazénem jsou spjaty také povinnosti, které se týkají jeho pravidelné údržby. Co obnáší taková péče o vodu a čištění bazénů?

Altánová moskytiéra

Bazény a jejich údržba – uvedení bazénu do provozusíťka na čištění bazénů

Před každým novým napuštěním, zejména po přezimování, je třeba bazén důkladně vyčistit od usazenin, prachu a organických nečistot. Pečlivé vyčištění bazénu zjednodušuje pozdější péči o vodu. Zkontrolujte filtrační oběhové zařízení, změřte pH vody. Použijte přípravky, které vyvažují nežádoucí minerály a proveďte zachorování.

Bazény a jejich údržba – ošetřování bazénu

Bazénu je nutné věnovat pravidelnou péči. Zabráníte tak možnému poškození folie a filtračního zařízení. Pokud bude filtrace vody narušená, koupání už nebude tak příjemné, spíše si budete nedobrovolně užívat neustálé čištění bazénu. 

Bazény a jejich údržba – čištění stěn

V průběhu provozu bazénu se na stěnách usazují nečistoty (vodní kámen, prach, hmyz, nečistoty z okolí). Nečistoty se usazují zejména na úrovni hladiny vody. Průběžně je možné nečistoty odstraňovat samočinnými automatickými nebo poloautomatickými čisticími stroji (vysavače, roboty). Není vhodné používat saponáty, ale speciální prostředky. Před čištěním snižte hladinu vody pod zašpiněnou část.

set na čištění bazénůBazény a jejich údržba – odstranění hrubých nečistot

Všechny nečistoty jsou živnou půdou pro růst mikroorganismů. Nečistoty usazené na dnu bazénu (písek, kamínky, zetlelé listy..) odstraníte smetením a odsátím nebo použitím permanentního magnetu na tyči. Plovoucí nečistoty se vybírají pomocí sítek. Proti nečistotám se částečně ubráníte, krycí plachty tento problém vyřeší (ochrannou nebo solární). Její přínos je také ve snížení odparu vody a zvýšení její teploty.

Bazény a jejich týdenní údržba

V koupací sezóně by se měl bazén kontrolovat alespoň jednou týdně. Propláchněte filtrační vložku, zkontrolujte hodnotu pH, koncentraci chlóru. Občas použijte speciální přípravek proti nárůstu řas. V období zvýšené zátěže bazénu a při extrémních teplotách můžete zvýšit koncentraci chloru. Reakcí chloru s organickými nečistotami dochází k dráždění očí, sliznice a pokožky. Speciální přípravky snižují nepříjemný a dráždivý pach po chloru.

Bazény a jejich údržba – zařízení

Součástí technologické soustavy úpravy bazénové vody jsou často zařízení na automatické dávkování příslušné bazénové chemie. Do plovoucích dávkovačů se používá manuální dávkování.

Bazény a jejich údržba – bazénová chemienadzemní bazén

  • Aby voda v bazénu neobsahovala choroboplodné zárodky a bakterie, musí být dezinfikována.
  • Pro tento důležitý krok se používají chlorové přípravky. Tuto dávku obsahuje chlorový granulát nebo tablety.
  • Chlorovaný granulát a tablety slouží k likvidaci bakterií a zabraňuje tvorbě řas.
  • K likvidaci řas se používají algicidy.
  • Na trhu jsou k dostání např. organické tablety které vodu nejen desinfikují, ale mají i záslužnou činnost v boji proti řasám.
  • K čištění bazénu jsou nejpoužívanějšími tekuté bazénové čističe různé výroby, které odstraňují vodní kámen, skvrny od rzi, usazené nečistoty.
  • Vyrábějí se i přípravky určené přímo pro udržování bazénových fólií.

Bazény a jejich údržba – zazimování bazénu

  • Jestliže bazén dobře zazimujete, ušetříte si práci při jarním uvedení do nové sezóny.
  • Bazén se zazimovává tak, že se sníží hladina vody o několik centimetrů.
  • Prohlédněte folii, zda není děravá.
  • Odstraňte všechny nečistoty a odmontujte všechny odpojitelné hadice.
  • Do vody přidejte zazimovací roztok a trojnásobnou dávku chloru.
  • Po zakrytí zimní plachtou je bazén připraven na zimu.

Pokud si chcete bazénovou sezónu prodloužit jak z jara tak i na podzim, rozhodně zvažte zastřešení bazénu. Ušetříte si také spousty práce s údržbou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies