Bambus

Pokud se rozhodnete, že si svou zahrádku zkrášlíte tímto vzácným kouskem, nesmíte zapomenout, že bambusy u nás bereme jako návštěvu, hosty. Bambusy, které si chcete pěstovat v našem klimatickém prostředí, musí být odolné vůči zimě. Jinak budete mít s pěstováním problémy.

Bambusy v zahradě

 

V rostlinné říši je bambus univerzální a působí efektním dojmem. Bambusy se umí přizpůsobit a jsou energickými a stále zelenými rostlinami. Bambus je přesněji druh trávy, jenž má schopnost dřevnatět. Vypěstovat ho zvládne i začátečník, ale musíte se informovat, jak o něj pečovat, jaký druh zeminy potřebujete a kde ho umístit. Nakonec si zvolíte druh bambusu, jenž koupíte ve specializované školce pro zimovzdorné bambusy. Těmto místům se říká bambusária.

 

Bambusy mají dutý stonek a je pevnou travinou, ale také lehce tvarovatelnou. Původem jsou z Asie, kde slouží i jako stavební materiál, dá se z něj vyrobit nábytek či nějaké nástroje, také z něj umí vyrobit papír, buničinu a léky. Vidíte ho v krásných, upravených, orientálních zahradách a bambus se používá i pro lepší stabilizaci půdy. Také se používá i jako potravina (bambusové výhonky). Proto byste měli bambus zasadit raději na jaře, protože na podzim by se nemusel pořádně zakořenit a pak se bambus může poškodit. Potřebuje hodně zavlažovat a zasadit ho na místo, kde se tak nedostane zimní vítr a kde bude výživná půda.

 

Ačkoliv je u jiných rostlin fáze kvetení slavnostní událostí, tady to označuje umírání. Existují druhy, které nebudou kvést stovky let a u jiných se jedná jen o rámec pár desítek let. Někdy v obchodech narazíte na rostliny, jenž jsou nesprávně označeny jako - bambusovité. Bambusem nejsou tyto rostlinky - Ratan, Tresť, Ozdobnice velká a Lucky bamboo. Jsou podobné bambusům, ale ne v všem, tudíž by se tak neměli označovat.

 

Rady k pěstování

 

Základem je mít pro ně připravenou čerstvou půdu, nejlépe je zkombinovat kvalitní zeminu, kompost a písek. Nemělo by to být místo, které není nijak chráněné proti větru. Obzvlášť pokud si koupíte druh bambusu, který má větší listy a celkově je tento druh zranitelnější. V zimě není problémem mráz a chlad, ale spíše těmto rostlinkám vadí zmrznutí půdy. Odřízne je to od vláhy a hrozí jim uschnutí. Proto se také doporučuje, aby se zalévali i v zimě.

 

Opadanými lístky se nijak netrapte, nesbírejte je. Bambus si tak opatří vlastní mulčování. Tyčové bambusy by se na jaře měli přihnojit. Klidně je přihnojte osmi centrimetrovou vrstvou. Nikdy byste ale neměli používat dusíkatá hnojiva, těm se raději vyhněte. V jarním a zimním období byste bambusy měli více přistínit. Pokud jste se rozhodli pro pěstování bambusu v květináči, v zimním období jej klidně můžete ochránit před větrem a suchem tím, že jej umístíte někam dovnitř.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies