Bagely - znáte je?

Bagel je tradiční pečivo, které najdete téměř na každém rohu v New Yorku. Pečivo má kulatý tvar a uprostřed má díru podobně jako donuty (americké koblihy). Bagely jsou na přípravu trochu náročnější, neboť se nejprve uvaří a pak se ještě dají dopéct. Vyzkoušejte je a možná vám zachutnají natolik, že si je budete dopřávat každé ráno k snídani.

Bagely k snídani - skvělá volba

 

Pravé americké bagely (10 ks)

 

  • Hladká mouka - 450 g
  • Teplá voda - 300 ml
  • Sůl - 2 lžičky
  • Kukuřičný sirup - 2 lžíce (můžete ho ale nahradit agávovým sirupem)
  • Sušené droždí - 1 sáček
  • Ledová voda - na potření (před pečením)
  • Sezamová semínka - na posypání

 

Nejprve si v teplé vodě rozpusťte droždí a poté tam vmíchejte i kukuřičný sirup a opatrně do vody přimíchejte mouku se solí. Vypracujte těsto ideálně svýma rukama, bude tak křehčí. Tímto způsobem zapracujete asi ¾ mouky a zbytek vmíchejte do těsta pomocí vařečky.

 

Těsto pak vyklopte z mísy na vál, ale nezapomeňte ho trochu pomoučit. Těsto byste měli alespoň 8 minut zpracovávat ručně a v případě, že se začne lepit, přisypte trochu mouky. Připravte si velkou mísu, kterou vymažete olejem. Do ní pak vyklopíte těsto a dejte ji někam na teplé místo. Těsto nechte kynout minimálně 1 hodinu.

 

Mezitím, co těsto kyne, si dejte ve větším hrnci vařit vodu s 1 lžící cukru. Po té hodině by mělo těsto nakynout na dvojnásobek svého objemu. Pak jej můžete vyklopit na pomoučenou pracovní desku. Těsto rozdělte na 10 kusů, vytvarujte z každého ploché a kulaté bochánky. Díry do nich uděláte koncem vařečky a pomocí prstů díru pouze rozšiřte. Nemusíte se bát, že je děláte moc velké, bochánky totiž pořádně nakynou.

 

Bagely naházejte po 5 kusech do vroucí vody a z každé strany je nechte vařit 1 minutu. Poté je vylovte a nechte oschnout na utěrce. Nakonec všechny bagely potřete ledově vychlazenou vodou a posypte sezamovými semínky. Položte je na plech, který jste si vyložili pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C přibližně na 20 minut. Bagely by vám měly krásně zezlátnout.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies