Pravé americké bagely (10 ks)
- Hladká mouka - 450 g
- Teplá voda - 300 ml
- Sůl - 2 lžičky
- Kukuřičný sirup - 2 lžíce (můžete ho ale nahradit agávovým sirupem)
- Sušené droždí - 1 sáček
- Ledová voda - na potření (před pečením)
- Sezamová semínka - na posypání
Nejprve si v teplé vodě rozpusťte droždí a poté tam vmíchejte i kukuřičný sirup a opatrně do vody přimíchejte mouku se solí. Vypracujte těsto ideálně svýma rukama, bude tak křehčí. Tímto způsobem zapracujete asi ¾ mouky a zbytek vmíchejte do těsta pomocí vařečky.
Těsto pak vyklopte z mísy na vál, ale nezapomeňte ho trochu pomoučit. Těsto byste měli alespoň 8 minut zpracovávat ručně a v případě, že se začne lepit, přisypte trochu mouky. Připravte si velkou mísu, kterou vymažete olejem. Do ní pak vyklopíte těsto a dejte ji někam na teplé místo. Těsto nechte kynout minimálně 1 hodinu.
Mezitím, co těsto kyne, si dejte ve větším hrnci vařit vodu s 1 lžící cukru. Po té hodině by mělo těsto nakynout na dvojnásobek svého objemu. Pak jej můžete vyklopit na pomoučenou pracovní desku. Těsto rozdělte na 10 kusů, vytvarujte z každého ploché a kulaté bochánky. Díry do nich uděláte koncem vařečky a pomocí prstů díru pouze rozšiřte. Nemusíte se bát, že je děláte moc velké, bochánky totiž pořádně nakynou.
Bagely naházejte po 5 kusech do vroucí vody a z každé strany je nechte vařit 1 minutu. Poté je vylovte a nechte oschnout na utěrce. Nakonec všechny bagely potřete ledově vychlazenou vodou a posypte sezamovými semínky. Položte je na plech, který jste si vyložili pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C přibližně na 20 minut. Bagely by vám měly krásně zezlátnout.
Diskuze