Kopřivová polévka
Kopřivy naše babičky a prababičky často využívaly k přípravě špenátu, ale také do polévek. Tyto „žahavé“ rostlinky mají protirevmatické, protizánětlivé a detoxikační účinky a rostou téměř všude, tak proč je nezařadit do svého jídelníčku? Ke sběru samozřejmě volte kopřivy rostoucí v přírodě, nejvhodnější jsou mladé rostlinky do výšky 30 cm. Sbírejte pouze listy – budete k tomu samozřejmě potřebovat rukavice. Lehkým povařením se žahavé účinky rostliny ztratí.
Kopřivovou polévku si připravíte jednoduše. V hrnci rozpustíte máslo, vložíte tři na kostičky nakrájené, oloupané brambory, jemně nakrájenou malou cibuli, na kolečka nakrájený pórek, osolíte, opepříte, přidáte trošku drceného kmínu, přilijete litr kuřecího vývaru a patnáct minut vaříte. Polévku pak rozmixujete, přidáte na drobno nasekané dvě až tři hrsti mladých kopřiv, přilijete 200 ml smetany a je hotovo.
Tvarohové šišky
Z vaničky měkkého tvarohu, 125 g dětské krupičky, jednoho vejce, lžíce polohrubé mouky a špetky soli vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme malé šišky, které obalíme v solamylu a vkládáme do vroucí vody. Jakmile šišky vyplavou, jsou hotové. Podáváme s opraženou strouhankou smíchanou s vanilkovým cukrem a přelité máslem.
Zelňáky
Ze 400 g zelí vymačkáme šťávu a na drobno nakrájíme. Přidáme 500 g hladké mouky, půl kypřícího prášku do pečiva, 200 g sádla, 150 g opečené slaniny, trochu pálivé mleté papriky, soli, pepře a kmínu. Vypracujeme v těsto, rádýlkem rozdělíme na čtverečky a rozložíme je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do růžova asi 20 minut.
Hubník
Alespoň hodinu namáčené sušené houby (3 hrsti) uvaříme v tentýž vodě. Houby i s vodou smícháme s 4 lžícemi krupice, jednou na drobno nakrájenou cibulí, přepasírovaným česnekem, třemi vejci, třemi na kolečka nakrájenými rohlíky, solí, pepřem a zalijeme 500 ml mléka. Vložíme do máslem vymazaného pekáče a pečeme do zlatova.
Brynzová bačova pomazánka
2000 g brynzy smícháme se stejným mmožstvím umletého nebo najemno nasekaného uzeného masa, lžící hořčice, troškou drceného kmínu, na jemno nasekané pažitky a 50 g másla. Podáváme s čerstvým chlebem.
Diskuze