Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Ara ararauna se dožívá až 80 let

Pro své nádherné zbarvení se ara ararauna stal oblíbeným ptákem chovaným v klecích a voliérách. Ara ararauny se dožívají ve volné přírodě průměrného věku až 80 let, v zajetí průměrně 50 let.

Ara ararauna

Rozšíření a způsob života ara ararauna

Ara ararauny patří mezi největší zástupce papoušků. Žijí ve velké části Jižní Ameriky od Panamy až po jižní Brazílii a severní Argentinu, nežije ve větší části Venezuely a na západních svazcích And. Žijí v pralesích a okolí velkých řek. Ozývají se silným křikem. V přírodě hnízdí od února do června v dutinách velkých stromů, které si silným zobákem ještě upravují.
Ara ararauna je společenský druh, který si hledá potravu a nocuje ve velkých hejnech. Dospělí ptáci vytvářejí páry. Partneři zůstávají i v početných hejnech stále v těsné blízkosti. Hnízdí v dutinách nejvyšších, často již odumřelých stromů vysoko nad zemí. Ara ararauny jsou plaší a ostražití ptáci, kteří se většinou snaží držet od lidí co nejdále.

Ara ararauna - výška, délka, váha

Ara ararauna měří průměrně 30 - 35 centimetrů, ocas měří 50 centimetrů. Ara ararauna váží 1 – 1,4 kilogramů.

Ara ararauna - potrava

Potravou ary ararauny jsou semena, ořechy, plody a nejrůznější rostlinná potrava. Většinou dávají přednost plodům různých palem.

Rozmnožování

Ara ararauna hnízdí v dutinách pralesních stromů vysoko nad zemí, hnízda jsou nalézána od února do června. Samice klade dvě vejce a zahřívá je sama, buď od začátku, nebo po snesení druhého vejce, které snese po dalších dvou dnech. Mladí papouškové se líhnou po 24 až 26 dnech a ve hnízdě se zdržují po 13 týdnů. Ve stáří 6 měsíců mladí ara araraunové se od dospělých liší jen tmavým okem. Vědci předpokládají, že ara ararauna se může rozmnožovat až ve třetím nebo čtvrtém roce věku.

Ara ararauna – ochrana, průměrný věk

Ara ararauny se dožívají ve volné přírodě průměrného věku až 80 let, v zajetí průměrně 50 let. Ara ararauna patří mezi druhy zařazené do seznamu CITES, tj. do úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Největším nebezpečím pro ary ararauny je pokračující kácení tropických pralesů a odchyt ptáků pro chov v zajetí.

Zajímavosti ze světa ara ararauny

  • Ara ararauna lítá za potravou často velmi daleko, někdy až 25 km.
  • Silný zobák ara ararauny dokáže rozlousknout i ty nejtvrdší skořápky.
  • Ara by dokázal svým silným zobákem uštípnout i lidský prst.
  • Různé druhy arů mají i odlišné potravní návyky. Ara malý se živí i květy stromů.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.