Angrešt - zásobárna vitamínů!

Někteří lidé nemají angrešt v oblibě. Možná to je tím, že jako děti netrpělivě sbíraly a ochutnávaly ještě nezralé plody, které měly kyselou chuť. Existují i odrůdy, které jsou sladké. Stačí si jen správně vybrat. Někomu může vadit i to, že jsou plody chlupaté.

angrešt

 

Účinky

 

Angrešt obsahuje velké množství vápníku, fosforu, draslíku a sodíku. Také v něm najdete vitamín A, B, C a E a kyselinu pantotenovou, listovou a mastné kyseliny -omega-3 a omega-6. Posiluje imunitu a působí preventivně proti vzniku rakoviny. Funguje jako antioxidant a má antiseptické a antidepresivní účinky. Angrešt prospívá trávení, zrychluje metabolismus, perfektně nám pročistí vnitřnosti a hlídá správné vylučování žluči. Angrešt vám pomůže i v případě, že vás trápí zažívací potíže či nechutenství.

 

Doporučuje se konzumovat jako preventivní opatření proti vzniku Osteoporózy, Dny a bojuje proti vzniku kardiovaskulárních chorob. Má močopudné účinky, podporuje pravidelnou stolici a zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a prospívá pokožce. Angrešt ale prospívá i zvenčí! Zbaví vás menších vrásek na obličeji, urychluje proces hojení při poranění či onemocnění kůže a umí případné rány vydezinfikovat.

 

Pěstování

 

Angrešt můžete sázet jak na jaře, tak i na podzim. Ideálním obdobím je podzim, ale musíte to stihnout dříve, než zamrzne půda. Keře se potřebují dostatečně zakořenit. Pokud si to správně načasujete, tak přes zimu maximálně využije vláhu. Díky tomu vás čeká zvýšená úroda. Pokud se rozhodnete sázet na jaře, pamatujte, že musíte počkat, aby vám nečekaný návrat ranních mrazíků nepřekazil zakořenění angreštu. Ideálním místem s vysazení angreštu bude tam, kde je dostatek vlhkosti. Sucho angreštu neprospívá. Půda by měla být neutrální či lehce kyselá.

 

Můžete si zasadit stromky či keře. Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, po vykopání jamky do ní musíte nejprve přidat kompost, abyste zajistili, že bude mít rostlinka dost živin. Měli byste ho zasadit do otevřeného prostoru, aby tam proudil vzduch, a také by měl raději být na stinném místě. Pokud sázíte stromek, přidejte k němu nějakou oporu, aby se nevylomil. Pokud chcete mít lepší úrodu, sázejte stromky a keře vedle sebe. Na zimu okolí keře či stromku zakryjte kompostem. Uchráníte je tak od promrznutí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies