Americký bezsrstý teriér

Málokterý pes je tak dobrým společníkem jako americký bezsrstý teriér – snese se s dětmi i seniory, s jinými psy i kočkami. Je poslušný a učenlivý. Kvůli chybějící srsti ale vyžaduje zvláštní péči.

Americký bezsrstý teriér

Původ plemene

Plemeno vzniklo v roce 1972, kdy se chovateli Edwinu Scottovi ve vrhu osrstěných krysích teriérů objevila jedna neochlupená fenka. Při jednom z dalších vrhu se narodila dokonce dvě bezsrstá štěňata – Edwin Scott je využil k založení nového plemene. Nikdy je však nekřížil s jiným plemenem než je krysí teriér. Bezsrstou variantu krysího plemena přesto uznali jen některé organizace.

Jak ho poznáte

Americký bezsrstý teriér je malý, svalnatý silný pes, s hlubokým hrudníkem a růžovou kůží zdobenou černými, šedými, žlutými nebo červenými skvrnami. Hlava má tvar tupého klínu, oči jsou položené šikmo, uši špičaté, neustále nastražené.

V kohoutku měří bezsrstí teriéři maximálně 42 cm, váha se pohybuje od 2 do 7 kg. Bezsrsté plemeno rodí vždy bezsrstá štěňata. Ta mohou mít sice zpočátku několik chmýřovitých chloupků po celém těle, ty ale po čase vypadnou. Při páření bezsrstého plemene s osrstěným se rodí oba typy plemene.

Charakter

Americký bezsrstý teriér je inteligentní, hravý a milující pes. Je velmi živý a společenský, dobře si rozumí s dětmi i seniory, ale také s jinými psi a kočkami. Bude vám vděčný za nejrůznější hry a aktivity, hodí se i pro agility.

Je vhodný pro držení v bytě, díky chybějící srsti si jej mohou dovolit i alergici. Americký bezsrstý teriér se dožívá 14 až 16 let.

Péče o teriérského naháče

Protože toto psí plemeno nemá srst, je třeba ji chránit v létě před slunečním zářením a v zimě před chladem (poslouží nejrůznější psí oblečky).

Koupat bezsrstého teriéra stačí jednou za tři týdny. Má-li kůži šupinatou, natřete ji krémem bez lanolinu – výborně vám poslouží olejíček pro miminka. Rány či škrábance ošetřete antiseptickým prostředkem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies