Agama vodní

Ještěr jménem agama se podobá leguánovi, je však mnohem menší a aktivnější. Velmi dobře šplhá, plave a dokáže utíkat zvednutá na zadních nohách, přičemž rovnováhu udržuje ocasem.

Ještěr, leguán

Agama - vzhled

Tělo agamy je slabě pruhované, pruhy jsou obvykle zřetelnější na ocase. Samci jsou obvykle větší a mají na hřbetě výraznější hřeben. Zadní nohy agamy mají pouze tři prsty. Tělo je maximálně jeden metr dlouhé, avšak dvě třetiny tvoří dlouhý ocas. 

Agama - výskyt a věk

Agamy se dožívají 10 až 15 let. Vyskytují se především v Thajsku, Vietnamu a jižní Číně.

Agama a terárium

Terárium musí být dostatečně velké, s vodní nádrží. Důležitá je teplota terária: přes den 26 až 30 °C, v noci 25 °C. Agama je výborným plavcem.

Agama a potrava

Potrava pro agamy musí být pestrá. Agamy se krmí velkým hmyzem (švábi, kobylky, pavouci, cvrčci), ovocem a vitamíny v kapkách.

Agama a vláda samců

Jeden ze samců je vždy v teráriu dominantní a ostatní samci jej respektují. Pokud jej některý ze samců odmítne uznat, může být dominantním ještěrem napadnut.

Agama a rozmnožování

Agama dosahuje pohlavní dospělosti ve druhém až třetím roce života. Klade 8 až 12 vajec, ale po snůšce se samice o vajíčka nestará. Ani samec nemá zrovna rodičovské sklony. Mláďata jsou naštěstí od prvních okamžiků samostatná. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies