Africká minimyš – víte, jak ji chovat?

Myš africká, latinsky Micromys minutoides, je necelých pět centimetrů velký hlodavec, který vyniká svou přizpůsobivosti, společenskostí a zároveň také plachostí. Vzhledem ke své velikosti nejsou africké myši příliš vhodnými domácími mazlíčky pro děti, ale spíše pro zkušené chovatele. Uvažujete o tom, že si tyto minimyšky pořídíte také? V dnešním článku vám poradíme, jak je správně chovat.

Myš africká

Všeobecně o afrických minimiších

Myši africké patří mezi jedny z nejmenších hlodavců, kteří pochází z Afriky. Aktivní jsou zejména v noci, ve dne obvykle spí. Doporučuje se chovat více jedinců najednou, protože jsou to společenská zvířata, která velmi špatně snáší samotu. Dorůstají do výšky 4 až 5 centimetrů, mají krátkou a přiléhavou srst, která je zbarvena do rezavé nebo šedé barvy. Výjimkou je bíle zbarvené bříško. Typickým znakem těchto hlodavců jsou kromě miniaturních rozměrů a zbarvení srsti také poměrně velká ouška.

Jak by měl vypadat příbytek pro africké myši?

Klec nebo akvárium pro chov afrických myší by mělo být dostatečně velké a také vysoké, protože tito malí hlodavci dokáží vyskočit poměrně vysoko (až 30 centimetrů!). Ideální rozměry jejich příbytku jsou 60 x 30 x 30 centimetrů. Jako podestýlka poslouží 10 centimetrová vrstva pilin, které bychom měli pravidelně vyměňovat. Do jejich příbytku umístíme misku s potravou a misku s vodou. Chybět by neměly ani různé úkryty nebo nějaká hračka - nejlepší hračky jsou tzv. „křeččí kolotoče“. Kromě výše uvedeného myši potřebují také bezpečné místo pro svůj spánek a odpočinek - například papírovou krabičku, kterou lze v případě zničení snadno nahradit.

Vhodná strava afrických myší

Strava je složena převážně z škrobovitých zrn, obilek, trávy, prosa a rýže. Jídelníček africkým myším můžete zpestřit vyjímečně trochou mletého hovězího masa, špeku, vařeného kuřete, měkkého sýra, vaječného žloutku, housky, rohlíku, cvrčka nebo moučného červa. Pokud dáte myším občas také kousek čerstvé zeleniny nebo ovoce, určitě tím nic nezkazíte. Nikdy jim ale nedávejte příliš kořeněné nebo slané maso.

Další rady pro chov afrických myší

  • Je velice důležité dbát na čistotu chovu, protože jen tak můžeme tyto zvířátka ochránit před ochořením. Podestýlku proto měníme dvakrát týdně.
  • Misky na jídlo a vodu oplachujte pouze čistou vodou. Nepoužívejte chemické přípravky, protože tyto zvířata jsou na ně náchylné.
  • Jednou týdně omyjte klec, akvárium i všechno příslušenství dezinfekčním prostředkem.
  • Africké myši jsou velmi citlivé na stres a na změny. Projevit se to může například při rozmnožování. Většinou se doporučuje v jedné skupině chovat větší množství samiček, než samečků.
  • Optimální teplota pokoje, kde budete chovat africké minimiši by se měla pohybovat okolo 25°C. Minimální teplota by neměla klesnout pod 20°C.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies