Chovatelka.cz

Zelníky

Kateřina Řehořová

Hlávkové zelí, cibule, polohrubá mouka, mléko, cukr, pepř... Nejen tyto ingredience, ale i jiné, dodávájí zelníkům jejich tradiční chuť a vůni. Promíchané se smetanou chutnají ještě lépe. Recept v článku.

Zelníky - potřebné ingredience 400 g polohrubé mouky 20 g droždí lžička cukru 1 vejce sůl mléko podle potřeby máslo na plech a na potření po upečení 400 g hlávkového zelí 20 g cukru 1 menší cibule 20 g másla mletý pepř 2 lžíce mléka nebo smetany Zelníky - postup přípravy

Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme vejce, cukr, rozpuštěný tuk, špetku soli a vlažným mlékem zaděláme těsto. Necháme vykynout, potom rozválíme v plát a sklenkou nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka. Polovinu koleček poklademe dušeným zelím, přiklopíme zlylými kolečky, okraje přitiskneme a znova okrojíme. Necháme ještě chvíli kynout, potom naskládáme na pomaštěný plech a po obou stranách upečeme. Upečené potřeme máslem a podáváme. Zelí rozkrájíme, přelijeme vroucí vodou a scedíme. Cibuli zpěníme na másle, přidáme spařené zelí, osolíme, opepříme, mírně podlijeme a dusíme. Měkké zelí promícháme se dvěma lžícemi smetany nebo mléka. Zelí ale nesmí být příliš řídké!

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.