Chovatelka.cz

Založení kompostu

Kateřina Řehořová
Chcete si na své zahrádce založit kompost? Kompost je výborným řešením, jak si na své zahrádce vytvořit hnojivo pro vaše stromy a rostliny. Zde naleznete rady a tipy pro správné založení kompostu.
Založení kompostu Chcete si na své zahrádce založit kompost? Kompost je výborným řešením, jak si na své zahrádce vytvořit hnojivo pro vaše stromy a rostliny. Zde naleznete rady a tipy pro správné založení kompostu.
Kompost – co do kompostu nepatří Do kompostu zásadně nepatří kořeny košťálovin, plesnivé seno a potraviny, citrusové plody, tráva od frekventovaných silnic, kvetoucí plevele nebo jejich vytrvalé oddenky, části nemocných rostlin, zbytky masa a kostí.
Kompost – co do kompostu patří Do kompostu patří drcená sláma, drcená kůra a větvičky stromů, popel ze dřeva, listí ovocných stromů, chlévský hnůj, zahradní zemina, rašelina, mleté pálené vápno, slupky ze zeleniny.
Kompost – péče Zelený odpad, který dáváme do kompostu, bychom měli prosypávat mletým páleným vápnem nebo mletým vápencem, abychom předešli následnému nepříjemnému zápachu (kysání kompostu). Prosypávání provádíme v poměru asi 3 kg na 100 kg hmoty.
Jak poznat kvalitu kompostu Zralost a kvalitu kompostu nejlépe poznáte tak, že ho namícháte se zeminou v poměru 50 : 50 a do směsi nasejete řeřichu. Pokud začne zdárně růst a nemá namodralý odstín, získali jste hnojivo v patřičné kvalitě.
Postup při založení kompostu Kompost zakládáme na podzim, na stinném místě, nejlépe pod stromy. Ideální je zakládat kompost do větších nádob, které můžeme zakoupit ve specializovaných zahradnických prodejnách. Výhodou je snadná manipulace a přemísťování kompostu v nádobách.
Základní materiál pro založení kompostu je drcená kůra, sláma nebo větvičky stromů.
Poté přidáváme drcenou slámu, listí ovocných stromů, chlévský hnůj, zbytky zelenin apod.
Důležité je pravidelně kompost prosypávat mletým vápnem.

Hodnocení: 5.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.