Chovatelka.cz

Zahřejte se polévkou

Lucie Garaiová

Polévek není nikdy dost. Máme pro vás inspiraci polévek, které jsou plné vitamínů, takže vám zvlášť v tomto sychravém počasí určitě přijdou vhod.

Dýňová polévka

Tykev se v naší kuchyni příliš nepoužívá, což je škoda, neboť je tato zelenina chuťově výjimečná. Jelikož obsahuje více kalorií a můžeme ji všestranně využít, je srovnatelnou potravinou s námi oblíbenou přílohou - bramborami.

 

Tykve se dobře skladují, pokud dodržíte správný postup, mohou vám vydržet i 1 rok. Pokud máte zahrádku, můžete si je snadno vypěstovat. S minimálním úsilím budete mít maximální úrodu, neboť se bujně rozrůstají a vytvářejí velké plody, což vám zjednodušší práci při sklizni.

 

Ingredience

1300 g očištěné dýně 2 lžičky zázvoru 1500 ml zeleninového vývaru 3 lžíce olivového oleje 1 cibule 1 velký brambor 200 ml sladké smetany sůl podle potřeby troška mletého pepře

Na oleji opražíme cibuli nakrájenou na drobno, přidáme zázvor, očistenou a na kostky pokrájanou dýni i s bramborem. Za stáleho míchaní pražíme spolu asi 5 minut. Přilejeme vývar a přikryté necháme vařit až do změknutí. Rozmixujeme, osolíme, okořeníme, přimícháme smetanu a necháme krátce povařit.

Pastiňáková polévka

Pastiňák patří do kořenové zeleniny a velmi se podobá petrželi. Chuť petržele je však ostřejší. Původně pochází ze Středomoří a používali ji často místo brambor. Je bohatým zdrojem vlákniny, cukru a draslíku.


Má mléčně jemnou chuť, ve které se nachází cukernaté a zemité podtóny. Jíme ho tepelně zpracovaný, přidává se do polévek, omáček a je ideální přílohou k masu. Hodí se ale také do šťouchaných brambor nebo jej můžete využít i pro přípravu pyré. V obchodech vybírejte spíše takové pastiňáky, které nejsou nijak scvrklé, ani oschlé.

Ingredience

500 g pastiňáku 50 g másla 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka) 1 ks cibule 2 stroužky česneku 2 plátky chleba 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce slunečnicového oleje 1/4 svazku pažitky 1 l zeleninového vývaru 1 lžička soli 7 g bílého pepře

Pastiňák oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli nakrájíme na jemno. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme na něm cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme pastiňák a orestujeme ho. Zasypeme moukou, opražíme a zalijeme vývarem. Vaříme 45 minut. Poté vmícháme smetanu, sůl a pepř a prohřejeme. Na lžíci oleje opečeme plátky česneku, vyjmeme je a na česnekovém oleji opečeme plátky chleba. Plátky chleba nakrájíme na kostky, ozdobíme je plátky česneku a dáme do naservírované polévky v talíři. Posypeme pažitkou.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.