200 g kapra, 80 g cibule, 450 g brambor, 50 g hladké mouky, 80 g másla, sladká paprika, mletý černý pepř, bobkový list, petrželová nať, sůl
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit omytou a očištěnou porci kapra, vaříme do poloměkka. V hrnci rozpustíme máslo, na kterém orestujeme drobně nakrájenou cibulku, přisypeme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zaprášíme moukou, mletou paprikou a zalejeme rybím vývarem.
Ochutíme mletým pepřem a bobkovým listem. Rybí maso zbavíme kostí a jeho kousky osmahneme na másle. Přidáme do polévky, dovaříme do měkka, dosolíme podle chuti a nakonec přidáme drobně nasekanou petrželovou nať.
250 g kapra, 2 vajíčka, 100 g polohrubé mouky, cibule, cibulová a petrželová nať, 100 g oleje na smažení, 100 g mraženého hrášku, 100 g mrkve, 100 g rybích vnitřností, česnek, muškátový květ, sůl
Dáme vařit do osolené vody rybí maso, aby bylo měkké. Do scezeného vývaru přidáme kostičky mrkve, hrášek, lehce orestované mlíčí na česneku, celou cibuli a špetku muškátového květu. Povaříme, osolíme podle chuti. Cibuli odstraníme.
Rybí maso obereme, smícháme se žloutkem, moukou, drobně nasekanou cibulovou natí, tuhým sněhem a na troše oleje upečeme omeletky z obou stran. Omeletky svineme a nakrájíme na centimetrová kolečka. Polévku posypeme drobně nakrájenou petrželovou natí a servírujeme kolečka omeletek zalitá vývarem.
Recept na vánoční jednoduchou polévku (pro 4 osoby)1 kapří hlava, mlíčí nebo jikry, ocas a vnitřnosti, 1 petržel, 1 mrkev, půl menšího celeru, 4 lžíce hladké mouky, 70 g másla, masox, muškátový květ, sůl, houska a olej na smažení
Kapří hlavu zbavíme očí a žaber, důkladně ji očistíme a omyjeme. Do hrnce dáme vařit spolu s ocasem a s vnitřnostmi, až vše změkne. Vývar přecedíme, vmícháme světlou jíšku, kterou jsme si připravili z mouky a másla a na troše oleje osmahnuté nudle hrubě nastrouhané zeleniny.
Přidáme masox a vaříme. Obereme maso z hlavy, mlíčí nebo jikry nakrájíme a spolu s vnitřnostmi přidáme do polévky vařit. Dochutíme solí a špetkou muškátového květu. Housku nakrájíme na kostičky a na troše oleje osmažíme do zlatova. Polévku podáváme s opečenými kostičkami housky.
Oslavte Vánoce s magazínem Chovatelka.cz Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl Oblíbené vánoční cukroví - 2.díl Oblíbené vánoční cukroví - 3.díl Vánoční perníčky Vanilkové rohlíčky Kokosky Mandlové hrudky Vánočka - domácí chutná nejlépe Nugátové kostky Kokosové cukroví Vánoční oříškové cukroví (strojkové) Perníková chaloupka jako z pohádky Ovocné kuličky Karamelové oplatky Nepečené vánoční cukroví - tučňáčci