Chovatelka.cz

Vajíčková snídaně 3x jinak!

Rita Jaroszová

Vajíčka můžete uvařit, péct, smažit i zapékat. Vejce jsou důležitou surovinou, díky které můžete spojovat sekaniny, zahušťovat polévky, omáčky a potřebujete je také k výrobě těsta. Jsou vhodná i jako samostatný pokrm či jako přídavek.

 

Míchaná vajíčka s uzeným lososem (4 porce)

 

Máslo - 50 g Vejce - 10 ks Smetana - 6 lžic Petrželka - 1 hrst (najemno nasekaná) Losos uzený - 200 g Chléb - 8 plátků Sůl, Pepř (nejlépe bílý, mletý)

 

Nejprve si rozehřejte pánev, na které si necháte zpěnit máslo. Vejce si rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a pepře a pořádně prošlehejte. Pak vajíčka nalijte na pánev a neustále je míchejte směrem od okrajů ke středu pánve. Jak poznáte, že jsou vajíčka hotová? Podle jemných krémových sraženin. Poté odstavte pánev stranou, přidejte smetanu a petrželku. Opečte si chlebové topinky (či tousty) nasucho. Vaječnou směs dejte na topinky a ozdobte lososem.

 

Ochutnali jste již někdy vejce Benedikt? Je to delikatesa! (4 porce)

 

Vejce - 4 ks Žemle - 2 ks (rozkrojené na polovinu) Šunka - 200g Bílý vinný ocet - 1 lžíce

 

Na omáčku budete potřebovat:

 

Žloutky - 3 ks Máslo - 150 g Petrželka - 1 menší hrst (najemno nasekaná) Bílý vinný ocet - 150 ml Celý pepř - 3 kuličky Citronová šťáva (čerstvě vymačkaná)

 

Do malého hrnce nalijte ocet, přidejte pepř, petrželku a svařte všechno na polovinu. Pak směs přeceďte a odstavte stranou. Ve vodní lázni si ušlehejte žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Nepřestávejte šlehat dokud směs nezhoustne. Měli byste získat pěnu, která bude lehká a nadýchaná. Pak tam vmíchejte menší naběračku rozpuštěného másla a opakujte dokud nevmícháte celé máslo. Tím vám vznikne holandská omáčka a stačí vám ji dochutit už jen špetku soli, pepřem a citronovou šťávou.

 

Ve větším hrnci si dejte vařit vodu. Jakmile se voda začne vařit, přidejte lžíci octa. Do skleničky si vyklepněte 1 vejce, zamíchejte vodu tak, aby se vytvořil vír a vejce vhoďte doprostřed víru. Vařte jej 2-3 minuty a pak ho vyndejte. Opakujte se zbylými 3 vejci. Půlky žemlí si opečte a na každou půlku dejte plátek šunky, položte na něj vejce a nakonec přelijte lahodnou holandskou omáčkou.

 

Připravte si vajíčka v troubě! (4 porce)

 

Vejce - 4 ks Máslo - kousek na vymazání zapékacích misek Schwarzwaldská šunka - 8 plátků Rajčata - 3 ks (menší) Olivový olej - 1 lžíce Bazalka - pár lístků Sýr Camembert  - 100 g (můžete použít i jiný sýr - Brie, Hermelín, ...) Smetana ke šlehání (31 %) - 4 lžíce Česnek - 2 stroužky (najemno nasekaný) Tymián (sušený) - špetka Sůl, pepř

 

Vymažeme si zapékací misky máslem a troubu si dejte rozehřát na 200 °C. Rajčata krájejte na silné plátky, položíme na plech, kde jsme rozprostřeli papír na pečení. Zakápněte je olivovým olejem a přidejte česnek, tymián, sůl a pečte alespoň 10 minut. Na boky zapékacích misek dejte šunku a na jejich dno pak dejte nakrájený sýr. Smetanu, bílky, sůl a pepř vyšleháme a nalijeme na sýr v miskách. Přidejte plátky rajčat a žloutky, které ještě posypete listy bazalky. Pečte 10 až 15 minut a podávat můžete s bagetkou, toustem či chlebovými topinkami.

 

Hodnocení: 2.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.