Chovatelka.cz

Svůj vlastní vinný sklípek?

Sergy07 Sergy07

Uvažujete o tom jak vylepšit svůj dům? Víno je od dávných dob jeden z nejoblíbenějších nápojů a vinné sklípky jsou v současnosti stále více oblíbenou zastávkou. Proč si nezařídit vinný sklípek i doma?

Ženy, víno, zpěv…

Mnoho vinných sklepů nabízí posezení ve stylovém prostředí, řízené degustace a odborné přednášky o víně. Ve vinařských krajích nabízejí vinaři turistům i ochutnávky vín, posezení ve vinných sklepech nebo oblíbené dny otevřených sklepů, v tu dobu se vinaři dohodnou a střídavě zpřístupňují své sklepy letním hostům.

 

Toto bujaré období se získalo velkou oblibu a sklepy praskají ve švech. Proč si tedy nezařídit sklípek svůj a pozvat přátele na příjemné posezení u vína?

Jak vybudovat svůj vlastní vinný sklep?

Vinný sklep slouží k uchovávání, degustaci vína a zároveň také jako vinotéka.

 

Místnost, kterou se rozhodnete věnovat svému soukromému archivu vín, musí být chladná a teplota by se měla pohybovat kolem 8°C - 12°C. Nevadí pokud teplota přesáhne třeba 13°C, důležité je udržet teplotu konstantní, bez velkých teplotních výkyvů.

 

Místnost sloužící k uchování vína musí být za každou cenu temná a pokud možno suchá. Menší vlhkost ovšem nevadí. Nezbytnou součástí vlastního sklípku jsou místnosti k posezení a sociální zařízení.

Kde se dá sehnat víno?

Nejlepší volba je navštívit kvalitního vinaře, a to především na jižní Moravě. Stále častěji se kvalitní vína dají sehnat i v Čechách - např. na Roudnicku, či Mělnicku. V dnešní době už existuje po celé republice velké množství vinoték a s tím spojený i obrovský výběr vín. Pokud si ze začátku nebudete jisti, které víno koupit, měl by vám vyškolený personál poradit. Znalec rozhodně dobře zná vína, která nabízí.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.