Chovatelka.cz

Suflé s čokoládou a lískovými oříšky

Kateřina Řehořová

Vyzkoušeli jste suflé s čokoládou a lískovými oříšky? Toto lahodné suflé je mimořádně snadné na přípravu a přitom jde o působivý dezert pro sváteční příležitosti. Obsah tuku je podstatně nižší než u klasického suflé.

Suflé s čokoládou a lískovými oříšky - potřebné ingredience 2 lžičky nesoleného másla 30 gramů najemno nakrájených sušenek (nejlépe s příchutí amaretta) 250 mililitrů polotučného mléka několik kapek vanilkové esence 3 lžičky kukuřičné mouky 50 gramů mletých lískových oříšků 100 gramů na kousky rozlámané kvalitní čokolády (nejméně se 70% kakaa) 2 žloutky 1 lžíce oříškového nebo mandlového likéru 4 bílky špetka soli 100 gramů pískového cukru 500 gramů rozpůlených jahod 1 lžíce moučkového cukru na poprašku Suflé s čokoládou a lískovými oříšky - postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180°C. Máslem vytřete šest formiček nebo zapékací mističky a stěny vysypte drobečky sušenek s příchutí tak, aby se zcela pokryly.

 

2. Mléko s vanilkovou esencí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Hrnec poté odstavte. Kukuřičnou mouku rozšehejte v misce s lískovými oříšky a trochou horkého mléka, přidávaného po lžicích na hustou kaši. Za stálého šlehání pomalu přilévejte tolik zbývajícího mléka, aby vznikla hladká hustá tekutina, a na závěr přilijte zbytek. směs přelijte zpátky do hrnce a za stálého míchání přiveďte do varu. Mléko zvolna vařte 2 až 4 minuty, nebo dokud nezhoustne.

 

3. Hrnec odstavte a přidejte do něj čokoládu. Hrnec zakryjte poklicí a nechte stát 1 až 2 minuty, nebo dokud se čokoláda nerozpustí. Mléko důkladně zamíchejte. Metlou do něj po jednom zašlehejte žloutky a na závěr přidejte oříškový nebo mandlový likér.

 

4. Vaječné bílky dejte do větší čisté a odmaštěné nádoby spolu se špetkou soli. Ponorným mixérem nebo metlou šlehejte bílky do polotuha, poté přidávejte po lžicích cukr. Z bílků ušlehejte lesklý tuhý sníh.

 

5. Lžíci sněhu přidejte na zjemnění do čokoládové směsi a tou přelijte zbývající sníh. Gumovou stěrkou nebo kovovou lžící opatrně promíchejte. (S případnými bílými proužky si nedělejte starosti).

 

6. Směs na suflé rozdělte do připravených mističek a dejte je péct do středně vyhřáté trouby na 15 minut, nebo dokud nevyběhnou a povrch mírně nezhnědne. Mističky přendejte na talířky s jahodami a chcete-li, suflé poprašte moučkovým cukrem.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.