Chovatelka.cz

Štítenka zhoubná škodí rostlinám

Kateřina Řehořová
Štítenky se přisávají na listy rostlin, kde způsobují velké skvrny, které se šíří dle míry vysávání buněčné šťávy. Štítenka patří mezi karanténní škůdce. Pochází původem z Číny, odkud byla zavlečena do celého světa.
Štítenka zhoubná škodí rostlinám Štítenka patří mezi karanténní škůdce. Pochází původem z Číny, odkud byla zavlečena do celého světa. Štítenka napadá převážně listy a plody rostlin (například u citrusovníků).
Latinský název

Quadraspidiotus perniciosus

Jak štítenka rostlinám škodí

Štítenky se přisávají na listy rostlin, kde způsobují velké skvrny, které se šíří dle míry vysávání buněčné šťávy. Listy žloutnou, kroutí se a následně opadávají. Rostlina neroste, větvičky a stonky rostlin se lámou, poté rostlina usychá a hyne. Kromě listů napadají štítenky i plody a kůru ovocných dřevin. Štítenky jsou nebezpečné převážně proto, protože larvy štítenek se velmi rychle rozlezou po celé rostlině a vysají ji.

Jak štítenka vypadá

Všechny druhy štítenek vypadají téměř stejně, mají hnědý nebo hnědožlutý štítek, oválného nebo kulovitého tvaru. Všechny štítenky se vyznačují tím, že mají štítky a vypadají tak i na rostlině. Ochranný štítek dospělé samičky má v průměru kolem dvou milimetrů, je hnědočervené nebo tmavohnědé barvy. Štítek samce je menší, prodlouženého tvaru. Štítenky mají dobře vyvinutý savý aparát. Liší se pouze rozměry a barvou.

Ochrana rostlin před štítenkou

Štítenku je nutné zlikvidovat v počátečním stadiu. Vhodným přípravkem je například OLEOEKOL.

Štítenka a její druhy
Štítenka čárkovitá
Štítenka zhoubná
Štítenka hnědá
Štítenka kaktusová
Štítenka palmová
Štítenka břečťanová
Štítenka máslová
Štítenka měkká
Další choroby rostlin naleznete zde>>

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.