Chovatelka.cz

Špaldová mouka

Rita Jaroszová

Tato mouka je druh pšenice, jež se v Evropě pěstovala již před 8000 lety. Ale bohužel klasická pšenice byla oblíbenější a měla také vyšší výnosy. Tak se od pěstování špaldy časem upustilo.

 

Oproti bílé mouce má více vitamínů a minerálů, tudíž je nutričně cennější potravinou. Obsahuje i vlákninu, díky které vás celozrnné pečivo zasytí na delší dobu. Má však vyšší cenu, ale za to není nijak chemicky ošetřena.

 

Špaldové bulky

 

Med - 1 lžíce Sůl - 2 špetky Droždí - ¾ ks Hrubá špaldová mouka - 350 g Voda - 250 ml Hladká mouka - 150 g Sádlo - 1 lžíce

 

Všechny suroviny řádně promíchejte a vypracujte těsto. Nebo je dejte do domácí pekárny a nechte to na ní. Pak z těsta vytvořte bulky, které naříznete uprostřed a potřete slanou vodou. Nechte je kynout a pak dejte do trouby, kterou si rozehřejete na 180 °C. Pečte přibližně 20 - 30 minut a jakmile se upečou, opět je potřete slanou vodou.

 

Jogurtová bábovka

 

Hladká celozrnná špaldová mouka - 1,5 hrnku Třtinový cukr - ⅓ hrnku (ale klidně můžete osladit víc) Vejce - 2 ks Bílý jogurt - 150 g Mléko - ⅓ hrnku Olej - 4 lžíce Vanilkový extrakt - 1 lžička Jedlá soda - 1 lžička Karob - 2 lžíce (místo něj můžete použít kakao)

 

Všechny suroviny (kromě karobu) pečlivě promíchejte a vypracujte hladké těsto. Vymažte si bábovkovou formu máslem nebo použijte silikonovou formu na pečení a nalijte tam ⅔ těsta. Zbytek těsta smícháme s karobem či kakaem a nalijeme na vanilkovou vrstvu. Troubu si předehřejte na 170 °C a pečte asi 45 minut.

 

Zdravé a výživné sušenky (přibližně 50 ks - 3 plné plechy)

 

Ovesné vločky - 1 hrnek Špaldová mouka - 1 hrnek Třtinový cukr - ½ hrnku Strouhané ořechy - ½ hrnku (vlašské či lískové) Máslo - 130 g Javorový sirup - 3 lžíce (místo sirupu klidně použijte med) Voda - 2 lžíce Jedlá soda - 1,5 lžičky Skořice - špetka Vanilková esence - 1 lžička Semínka - 4 lžíce (vyberte si dle vaší chuti - slunečnicová, lněná, sezamová, dýňová a jiné)

 

Do velké mísy smíchejte prosátou mouku, vločky, skořici, vanilku, ořechy a cukr. V menším hrnci si rozpusťte máslo a sirup. Sodu nejprve rozmíchejte v horké vodě a pak přilijte k máslu. Hotovou máslovou směs pak nalijte do vloček a důkladně promíchejte. Troubu si rozehřejte pouze na 150 °C.

 

Pak pomocí lžičky tvarujte menší hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Raději mezi hromádkami nechte více místa, neboť se sušenky při pečení roztečou. Nechte je péct přibližně 20 minut. Po upečení by měly mít zlato-hnědou barvu. Pokud se vám k papíru či plechu přilepily, stačí je uvolnit nožem. Počkejte až vychladnou a pak je můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

 

Hodnocení: 4.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.