Chovatelka.cz

Slunéčko sedmitečné neboli beruška

Kateřina Řehořová
Slunéčko sedmitečné neboli berušku zná snad každý z nás. Málo kdo však ví odkud beruška pochází, čím se přesně živí, jak se rozmnožuje a také jaké jsou zajímavosti ze světa berušek.
Slunéčko sedmitečné neboli beruška Slunéčko sedmitečné neboli berušku zná snad každý z nás. Málo kdo však ví odkud beruška pochází, čím se přesně živí, jak se rozmnožuje a také jaké jsou zajímavosti ze světa berušek.
Latinský název slunéčka sedmitečného Coccinella septempunctata
Původ Evropa
Velikost slunéčka Slunéčko sedmitečné je velké 1,5 – 12milimetrů.
Beruška – jak vypadá Beruška je známa především svými červenými krovkami, na kterých je sedm černých teček. Hlavu má celou černou. Larva je šedočerná s červenožlutými bradavkami. Stejně jako dospělý brouk je i larva dravá.
Způsob života a potrava Asi nejoblíbenější kořistí tohoto brouka jsou larvy mšic. Právě díky tomu je beruška všude vítána. Žijí většinou samostatně, jen na zimu se shlukují do malých skupinek a skrývají se většinou pod kameny.
Rozmnožování Na jaře samičky kladou vajíčka na spodní stranu listů rostlin nebo do různých štěrbin. Zhruba po týdnu se z nich líhnou pestré pohyblivé larvy. Délka dalšího vývinu závisí na teplotě. V průměru je to 30 - 60 dní.
Zajímavosti ze světa berušek Podle výzkumu v zajetí sežere jediná larva slunéčka sedmitečného během svého vývoje 90 dospělých mšic a 3000 jejich nymf.
Stejný druh slunéčka může vypadat i dost rozdílně. Slunéčko dvojsečné například může mít teček až šest nebo může být černé s červenými skvrnami.
Ne všechna slunéčka jsou tečkovaná. Některé druhy slunéček jsou proužkované nebo jednobarevné.

Hodnocení: 2.6

Počet: 77

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.