Chovatelka.cz

Sklízíme a sušíme letničky k sušení

Kateřina Řehořová

Letničky jsou velmi oblíbené rostliny, které v letních měsících zkrášlují naši zahrádku a v zimě zdobí náš domov. Přečtěte si více o jejich sběru a sušení.

Sušené letničky - přírodní dekorace pro váš domov

Nyní je nejvhodnější čas ke sběru letniček vhodných k sušení. Pokud je správně usušíte, můžete si z květů vytvořit originální vazbu či obraz, ozdobit s nimi přáníčko a nebo dárek pro blízkou osobu. Možností využití letniček v domově je opravdu velmi mnoho a záleží pouze na vaší fantazii. V dnešním článku si povíme více o letničkách vhodných k sušení, jejich sběru a sušení.

Letničky vhodné k sušení

Nejvhodnějšími druhy letniček k sušení jsou břinek, limonka, slaměnka, smilek, měsíčnice, zaječí ocásek, laskavec, okrasný bodlák, hlaváč, rudbekie a nebo suchokvět.

Jak na sušení letniček?

U rostlin určených k sušení všeobecně platí, že čím rychlejší je proces sušení, tím lépe se zachovává barva květů i listů.

Aby bylo sušení úspěšné, měly by být splněny následující podmínky: Nesbírejte rostliny napadené plísní, parazity nebo slimáky. Letničky sušíme ihned po sběru. Letničky sušíme ve stinné, dobře větrané, suché a neprašné místnosti. Důležitá je neustálá cirkulace vzduchu. Optimální teplota k sušení je 30 až 40°C při lehkém průvanu. K sušení lze použít i troubu nebo speciální sušičku na potraviny. Sušené rostliny lze svázat do menších kytiček a zavěsit tak, aby květy směřovaly směrem dolů. Ve svazku se dá kombinovat více druhů letniček (bouquet garni). Listy a květy se nejlépe suší na různých roštech, sítech, v nízkých papírových krabicích nebo na jiné ploše vystlané čistým savým papírem. Rostliny rozprostřeme v co nejtenčí vrstvě, silnější rostliny častěji obracíme. V ideálních podmínkách by sušení mělo trvat 2 až 5 dní. Další úprava sušených letniček

Sušené květiny můžeme barvit potravinářskými barvami, bělit peroxidem, přebarvit barvami ve spreji a nebo je natřít mořidlem na dřevo.

Hodnocení: 3.0

Počet: 6

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.