Saké - japonské rýžové víno
Kateřina Řehořová
31.10.2006
Víte, jak chutná saké? Saké je japonské rýžové víno. V malém množství se používá do řady japonských jídel. Poodhalíme vám tajemství, co je obsahem „saké” v mnoha receptech...
Co budeme potřebovat k přípravě saké?
7 litrů vody
3 kilogramy cukru krystal
1 kilogram rýže
140 gramů droždí
2 vanilkové cukry
2 citróny
1/2 lžičky muškátového květu
1/2 lžičky tymiánu
1/2 lžičky zázvoru
kousek celé skořice
30 kusů hřebíčků
10 kusů nového koření
Postup přípravy saké
Nejprve převaříme vodu do které přidáme cukr. Do vychladlé vody s cukrem nadrobíme droždí a přidáme rýži, vanilkový cukr, muškátový květ, tymián, zázvor, skořici, hřebíček, nové koření a citróny (kůru můžete nastrouhat, dužinu citrónu nakrájet na kostky).
Saké necháme 6 týdnů kvasit v 10 litrovém demižonu (demižon je vhodné utěsnit vatou). Saké po 6 týdnech stočíme do lahví a necháme ještě dalších 14 dní uležet na tmavém místě.
Hodnocení:
2.8
Počet:
4
Nejlepší:
4
Nejhorší:
2