Sardinková pomazánka (4 porce)
Sardinky v oleji - 1 konzerva Sýr Cottage - 100 g (zvolte raději takový, který má jen 2 % tuku) Pomazánkové máslo - 100 g Cibule - ½ ks (červená) Vejce - 1 ks (vařené) Hořčice - 1 lžička (ostrá) Citronová šťáva - 1 lžička Sůl - špetka
Sardinky dejte do misky i s olejem a rozmačkejte je vidličkou. Přidejte tam hořčici, pomazánkové máslo a nastrouhané uvařené vajíčko. Pak tam ještě vmíchejte cottage, cibuli nakrájenou opravdu na jemno, špetku soli a citronovou šťávu. Vše pečlivě promíchejte a namažte ideálně na křupavý chléb či opečený toust. Ozdobit můžete ještě petrželkou a plátkem citronu nebo nasekanou pažitkou.
Rybí pomazánka s lučinou
Makrela - 1 ks (můžete místo ní použít rybí konzervu) Máslo - 100 g Lučina - 1 ks Tatarka 3 lžíce Cibule - 1 ks Sůl - špetka Citronová šťáva Zelenina - na dozdobení
Lučinu si našlehejte s máslem, přidejte tatarku, špetku soli, citronovou šťávu i rozmačkané rybí maso. Pokud použijete konzervu, dejte tam i ten olej. Cibuli si nakrájejte na drobno a přimíchejte do směsi. Dejte ji pak do lednice a nechte ji tam odpočinout. Natřít ji můžete na chléb, veku i na celozrnné pečivo. Nakonec ji můžete ozdobit paprikou, kyselou okurkou či jinou zeleninou a posypat petrželkou či pažitkou.
Pomazánka z uzené ryby (4 porce)
Pažitka - 3 lžíce Uzená ryba - 400 g Tvaroh - 250 g Sůl - špetka Mrkev - 1 ks Cibule - 2 ks
Rybu nejprve zbavte kostí a kůže a teprve potom ji můžete nakrájet na drobno. Smíchejte ji s tvarohem, nasekanou pažitkou, mrkví a cibulí, které nakrájíte na jemno. Všechno důkladně promíchejte a dochuťte špetkou soli.