Římský kmín - účinky
Bývá označován jako přírodní lék, který pomáhá při problémech s nadýmáním a plynatostí. Kromě toho podporuje chuť k jídlu, zlepšuje prokrvení, pomáhá při kardiovaskulárních chorobách a dokáže zmírnit i kašel. Má navíc i protizánětlivé účinky.
Můžeme o něm říct, že je to vlastně účinné preventivní opatření proti vzniku cukrovky. Dle vědeckých studií může římský kmín snížit výskyt rakoviny žaludku, tlustého střeva i děložního čípku. Působí jako antioxidant, posiluje imunitu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak.
Římský kmín v kuchyni
Kmín římský se nejčastěji používá v indické kuchyni a pokud milujete kari koření, pak vás jistě nepřekvapí, že římský kmín je jednou z jeho složek. Římský kmín tvoří i směs koření tzv. garam masala, ve kterém najdete i černý pepř, koriandr, hřebíček, kardamon, skořici, muškátový květ a bobkový list.
Kromě indické kuchyně se římský kmín využívá také v asijské, mexické či arabské kuchyni. Jeho chuť výborně doplní kuskus, chilli con carne nebo dušené maso. Také se používá při nakládání zeleniny, sýrů, kysaného zelí či uzenin.
Římský vs. klasický kmín
Než začnete s římským kmínem vařit, uvědomte si, že je ostřejší a má hořkou chuť. Má také výraznější aroma, takže s ním raději při dochucování pokrmů šetřete. Klasický kmín se pěstuje v Německu, Rusku a Holandsku, avšak římský kmín je pěstován především v Asii.
Semena římského kmínu jsou světlejší než u běžného kmínu. Můžete sehnat jak celá semena, tak i drcený kmín. Měli bychom vás ale upozornit, že v případě římského kmínu, byste jej měli drtit raději bezprostředně před přípravou. Jeho silice totiž velmi rychle vyprchají, takže raději používejte celá semena, pokud to půjde.