Chovatelka.cz

Renovace domů a bytů

Kateřina Řehořová

Potřebuje změnu, modernizaci nebo rekonstrukci? I vašemu bydlení dokážete renovace dát zcela jinou, novou a moderní podobu. Poradíme vám jak při rekonstrukci vašeho domu či bytu postupovat.

Renovace domů a bytů - proč a jak

Potřebuje změnu, modernizaci nebo rekonstrukci? Věřte, že vašemu bydlení dokážete dát mnohdy zcela jinou podobu díky kvalitní a snadné renovaci. Ta vám umožní zvětšit například některé prostory, prosvětlit tmavé a interiéru dodat zcela novou tvář. Zvýšíte si standard svého bydlení, zvýšíte i hodnotu své nemovitosti.

Potřebujete stavební povolení nebo stavební ohlášku

Na provedení stavebních úprav bytu či domu potřebujeme „stavební povolení" nebo stačí podat takzvané „ohlášení stavby”. Ohlášení stavby je důležité v případech, kdy se jedná o jednoduché opravy, při nichž se nemění podstatné části stavby. Dotkne-li se však vaše renovace konstrukčních prvků vašeho bytu či domu nebo se jedná o změnu dispozice místností, vydává příslušný stavební úřad stavební povolení.

Než s rekonstrukcí začnete..
Vždy se vyplatí vybírat s rozvahou dodavatele stavebních prací. Je dobré, když vám firmu doporučí někdo známý na základě vlastních zkušeností. Rekonstrukci realizujeme v jednotlivých etapách, kontrolujeme ji krok za krokem. Firma by neměla bez konzultace s majitelem a jeho schválení provést žádná náhradní řešení. Konzultujte s bytovým družstvem nebo majitelem objektu, zda jsou vámi plánované stavební úpravy schůdné. Čekání na stavební povolení je občas delší, začínáme s ním proto v dostatečném předstihu. Obrátit se na opravdové a prověřené profesionály, není to nikdy na škodu. Rozhodně nebudete později litovat. Mnoho firem požaduje zálohu na provedené práce. Nábytkářská firma by neměla požadovat zálohu více než 20 %, stavební firma do 60 %. Co vše se dá ve vašem bytě vylepšit: Umakartové jádro, které například nahradíte zděným jádrem. Koupelnu a sociální zařízení. Kuchyň a kuchyňskou linku. Podlahové kritiny (například plovoucí podlahy). Kovové zárubně u dveří (můžete je nahradit dřevěnými). Vstupní dveře a zabezpečení. Stará dřevěná okna za nová plastová okna. Nábytek (zabudování nábytku na míru). Malby

 

Užitečné rady k renovaci domů a bytů naleznete také v dalších článcích: Obklady a dlaždice - na výběru záleží Barvy v bytě Zateplení fasád - rady a informace Tipy pro váš byt - oživte interiér

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.