Při jeho přípravě, kterou zvládne i začátečník, můžeme popustit uzdu fantazii a zužitkovat nejeden zbytek z lednice nebo spíže. Každý quiche tak může být naprostý originál. Ostatně, přesvěčte se sami...
Příprava Quinhe - co je dobré vědět předem Forma: připravte si větší koláčovou formu nebo kulaté mini formičky Doba přípravy: liší se podle typu quiche, ale maximálně 30 minut Doba pečení: maximálně 30 minut, quiche by měl na povrchu zezlátnout Z jednoho quiche připravíme 4-6 porcí. Quiche krok za krokem TěstoMůžeme použít koupené listové nebo si těsto připravíme doma.
Ingredience:1 vejce, špetka soli, 275 gramů hladké mouky, 140 gramů másla, popř. 1-2 lžíce vody
Recept na Quiche - postup přípravyDo mísy nasypeme mouku, přidáme kousky změklého másla a vejce. Suroviny smícháme a zpracujeme. Můžeme, ale nemusíme zabalit do potravinové fólie nebo alobalu a dát na 30 až 60 minut odpočinout do ledničky. Těsto rozválíme a narovnáme do vymaštěné formy. Okraje těsta zvedneme. Dno propícháme vidličkou. Dáme předpéct cca 15 minut do trouby předehřáté na 180°C.
Další varianta připravy těsta:Těsto necháme syrové a náplň lijeme přímo na něj.
Quiche - základ náplně této pochoutky z Francie Ingredience: 3 vejce 1 dcl mléka 1 dcl smetany muškátový oříšek pepř špetka soli Náplň - jak postupovat při přípravě?Všechny ingredience smícháme a vyšleháme. Ochutíme; kromě uvedeného koření lze přidat nasekanou petrželku, pažitku, provensálské koření, kari...
Nesčetné chuťové varianty - co quiche, to originálDo náplně můžeme přidat opravdu všechno, co dům nebo zahrádka dá. Quiche je výborné vegetariánské jídlo, stačí vynechat uzeniny. Existují stovky chuťových variant, fantazii se meze nekladou. Uvádíme jen některé z nich:
tuňák v konzervě (stačí kousky), zmražený špenát, rajčata: na lžíci másla necháme asi 10 minut prohřát špenát a nadrobno nasekanou cibuli. Směs smícháme se základem z vajec a smetany. Na dno quiche rozprostřeme vrstvu tuňáka, pokryjeme ho plátky rajčat a zalijeme připravenou náplní. žampiony, šunka, šalotka: žampiony nakrájíme na plátky, šalotku rozmixujeme. Dáme na pánev a zastříkneme trochou citronové šťávy. Do základní náplně vmícháme připravenou směs + na kostičky nakrájenou šunku. surimi a petrželka nebo pažitka: tyto suroviny nakrájíme a vmícháme do základu ze smetany a vajec slanina a šunka: na pánvi vyškvaříme slaninu (mastnotu slijeme) + na kostičky nakrájenou šunku cibule a šunka: nakrájenou cibuli necháme zesklovatět (ne zezlátnout) na pánvi. Šunku nakrájíme na kostičky (můžeme nahradit chorizem - bude pikantnější) cibule, rajčata, cuketa: nakrájenou cibuli necháme zesklovatět a na pánev přidáme na kostičky nakrájená oloupaná rajčata bez jadérek a cuketu pórek: bílou část nákrájíme na kolečka. Vložíme na pánev na rozpálené máslo a necháme pod pokličkou dusit na mírném ohni 15 -20 minut zelené fazolky, paprika, cuketa: fazolky vložíme do osolené vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Mezitím nakrájíme papriku a cuketu na kostičky a vložíme na pánev, ve které jsme rozpálili olivový olej. Přidáme trochu vody a dusíme 20 minut. Po uvaření všechnu zeleninu scedíme a smícháme dohromady. Měla by být měkká, ale lehce křupavá.
Takto připravené suroviny smícháme s připravenou základní náplní (smetana + vejce) a opatrně vlijeme na připravené těsto.
Varianta: Dno quiche poklademe surovinami (rajčata, šunka, tuňák...) a teprve potom zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně.
Rady na závěr: cibuli je lepší rozmixovat nebo nasekat co nejvíce na drobno rajčata je lepší předem oloupat a zbavit semínek dno quiche můžeme potřít hořčicí nebo posypat strouhaným sýrem strouhaný sýr můžeme zamíchat i do náplně a vlít na těsto nebo jím posypat quiche, než ho dáme zapéci do trouby PečeníTroubu předehřejeme a pečeme při teplotě 180°C 20-30 minut.
Konečně servírujeme...Quiche se může jíst teplý i studený je vynikající se zeleným salátem k pití se doporučuje bílé nebo růžové víno Zbývá už popřát jediné: Bon appétit!