Chovatelka.cz

Připravte si k večeři teplý salát

Rita Jaroszová

V chladnějším počasí vás zahřeje nejen zvenčí, ale pohladí vás i na duši. Je to báječný nápad na rychlou, lehkou a zdravou večeři. Dýně, řepa a krásně zelený špenát vám na talíři vykouzlí nádherné barvy podzimu a navíc si tímto výborným pokrmem posílíte i svou imunitu.

 

Dýňový salát s červenou řepou a vlašskými ořechy (4 - 6 porcí)

 

Červená řepa - 500 g Dýně Hokkaidó - 500 g Vlašské ořechy - ¾ hrnku (pražené) Sůl (na zálivku klidně použijte mořskou sůl, pokud ji máte doma) Cibule - 2 ks (červená) Dijonská hořčice - 1 lžička Měkký ovčí sýr - 100 g Olivový olej - 4 lžíce Extra panenský olivový olej - ⅓ hrnku Hladkolistá petržel - 2 hrnky Mladý špenát - 2 hrnky Citronová šťáva - 2 lžíce

 

Ze všeho nejdříve si oloupejte řepu a nakrájejte na čtvrtky. Z dýně vydlabejte semínka a neoloupanou ji taky nakrájejte, ale na větší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na větší klínky. Kousky řepy a dýně dejte na plech, který jste si vyložili pečícím papírem.

 

Zlehka je pak zakápněte olivovým olejem a mírně posolte. Dejte je do rozehřáté trouby na 180 °C a nechte je tam péct přibližně 45 minut. Zelenina by měla pěkně změknout. Jakmile bude zbývat posledních 20 minut, přidejte k dýni a řepě i nakrájenou cibulku.

 

Po upečení nechte vychladnout a mezitím si v misce připravte zálivku z olivového oleje, hořčice a citronové šťávy. Dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Poté si připravte velkou mísu, dejte do ní špenátové listy a nasekanou petrželku. Nechte si stranou asi 2 lžíce petrželky na dozdobení.

 

Špenát a petrželku zalijte polovinou zálivky a promíchejte. Směs rozdělte na talíře a na ni pak vsypte teplou upečenou zeleninu. Na závěr posypte ovčím sýrem a opraženými ořechy a ozdobte petrželkou. Před podáváním ještě zalijte zbytkem zálivky a máte hotovo.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.