Chovatelka.cz

Příprava zahradního nářadí na jaro

Karla Miková

Chcete-li, aby vám zahradní nářadí vydrželo déle než jednu sezónu, měli byste se o něj náležitě starat. Ideálním obdobím pro údržbu je zima, kdy s nářadím nepracujeme.

Na údržbu ostrého nářadí opatrně

Zahradní nářadí jako jsou nože, nůžky, srpa či kosa, je třeba nejdříve rozebrat, perfektně očistit benzínem či petrolejem, brusným papírem odstranit případnou rez a terve pak naostřit. S ostřením opatrně, abyste ostří spíše nezničili – lepší variantou je možná svěřit ostření do rukou odborníka. Nabrousit si můžete nechat i sekerky či pilky. Ostří nakonec lehce naolejujte a chraňte v obalu před vlhkem.

Také rýče, lopaty a vidle si zaslouží péči

Opět očistíme, ošetříme minerálním olejem, zkontrolujeme všechny části nástroje a ty vadné vyměníme. Také dřevěné části ošetříme – nejlépe vazelínou. Pokud se chystáte koupit nový rýč, lopatu či vidle, pouvažujte o nářadí z moderních materiálů (plast) – spousta starostí s údržbou Vám odpadne. Platí to především pro násady – plastové na rozdíl od dřevěných nepraskají a nedělají tolik mozolů.

Opravujte, nakupujte

Vyviklané násady, ohnuté části – to všechno je třeba opravit. V některých případech budete také muset koupit nové části nebo i celé nářadí – investice do kvality se vám rozhodně vyplatí! Na práci s nekvalitním nářadím doplatíte totiž vždy jen vy. Myslete dopředu a dokupte si také malé nezbytnosti jako jsou hřebíky, pásky, motouzy, sázecí kolíky, nůžky, pilky, kartáče, škrabky apod.

Na uskladnění záleží!

Lopaty, rýče a vidle uskladněte nejlépe na věšáky – vše tak budete mít krásně přehledné a o ruce. Ostré předměty nepokládejte na sebe – tupí se. Každý uložte do látky a zvlášť. V zorném poli mějte také ošetřující pomůcky – různé brusky, hadříky, vazelínu, oleje. Budou vám připomínat nutnost pravidelného ošetřování zahradního nářadí. Není na škodu mít v kůlně uskladněnou i malou pohotovostní lékárničku s desinfekcí, náplastmi a obvazem.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.