Chovatelka.cz

Příprava na sezónu grilování

Kate Kate

K teplým letním večerům, oslavám, dovoleným a večírkům neodmyslitelně patří příjemné posezení u grilu či ohniště. Na trhu je celá škála zahradních grilů, pro přípravu čerstvého voňavého masa, zeleniny a dalších pochoutek.

Grilování versus barbecue

Grilování je přímá a lehká tepelná úprava nad horkým ohněm. Pokud se jedná o barbecue, jde o pomalou nepřímou úpravu na mírném kouřícím ohni.

Co všechno můžeme grilovat?

Nečastěji grilujeme maso všech druhů, uzeniny a velice oblíbené ryby, například makrely. Grilovat lze také brambory a houby. Dnes je populární grilovaná zelenina, především cukety, lilky, papriky, rajčata, cibule a kukuřice. Výborná je kombinace masa a zeleniny ve formě špízů. K dochucení můžeme použít bylinky, koření a nejrůznější marinády.

Nakládání masa má svá pravidla

Maso je nejlepší nakládat do marinád již den předem. U ryb, brambor, hub a zeleniny stačí pár hodin před grilováním. Dobré je maso a zeleninu nakrájet, potřít marinádou ze všech stran, vložit do uzavíratelné nádoby a nechat uležet. Zbylou marinádu můžeme použít k potírání masa během grilování. Pokud chceme, aby maso bylo silněji ochucené, stačí ho podélně nakrojit a marinádu do masa vetřít.

Jakou marinádu zvolit?

V přípravě marinád se fantazii meze nekladou. Na marinády lze použít bylinky, koření, hořčici, kečup a další přísady. Mezi nejčastěji používané bylinky a koření k přípravě marinád patří estragon, šalvěj, tymián, rozmarýn, máta, bazalka, saturejka, kopr, oregano, petrželka, paprika, kmín, chilli, koriandr, bobkový list, nové koření, pepř, hořčičné semínko, hřebíček, česnek a cibule.

Dalšími přísadami jsou rostlinný olej, výborný je olivový olej, citrónová šťáva, kečup, hořčice, pivo, víno, sůl, worchester, ocet a sojová omáčka. Pokud máte možnost použijte čerstvé bylinky, protože dodají jídlu silnější chuť a aroma než sušené. Výborný je například medvědí česnek nebo kopřivy, do kterých můžete maso zabalit.

Čerstvé bylinky pokrájejte nebo rozdrťte a okamžitě přelijte olejem, aby neztratily chuť a vůni. Poté přidejte ostatní suroviny. Doma vyrobené marinády jsou většinou chutnější a také zdravější než marinády zakoupené, ty většinou obsahují glutaman sodný a mnoho soli.

Na co nesmíme při grilování zapomenout na syrové maso používejte jiné nádobí a příbor, než na maso grilované zabraňte odkapávání volného tuku na žhavé médium nestavte gril pod větve stromů nepropichujte kůrku během grilování maso během grilování potírejte marinádou maso nepokládejte do plamenů rošt před pokládáním masa nechte dostatečně nahřát zajistěte, aby teplota uvnitř masa dosáhla 72 C° a více Další rady pro grilování vhodné je maso vepřové a drůbeží, nejlepší volbou je krkovička maso nenaklepávejte a nemyjte, narušíte tak jeho strukturu při grilování nespěchejte pokud chcete maso zjemnit, naložte jej do kyselé marinády používejte grilovaní tácky, zabraňují odkapávání tuku do ohně spalování tuku je nežádoucí, jeho produkty mají karcinogenní účinky mějte po ruce vodu k hašení plamenů naložené maso můžete nechat v ledničce zrát až 48 hodin, rybám stačí pouze 3 hodiny při přípravě špízů volte kombinaci mas majících přibližně stejnou dobu přípravy

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.