Bramboračka - vděčné a rychlé jídlo
Brambory byly kdysi považovány za jídlo prostého lidu. Brambory mají skvělé výživové hodnoty a také příliš nezatíží žaludek, protože jsou lehce stravitelné. Když si je navíc připravíte spolu s kořenovou zeleninou, dodáte tělu vitamíny, které v zimě tolik postrádá.
Bramboračka s houbami
Houby - 2 hrnky (můžete použít čerstvé nebo sušené, ideální jsou babky, křemenáče nebo lišky) Celer - ¼ ks Petržel - 1 ks Mrkev - 3 ks Brambory - 8 ks Bobkový list - 3 ks Celý pepř - 10 kuliček Nové koření - 5 kuliček Máslo, hladká mouka - k přípravě jíšky Česnek - 8 stroužků Sůl, mletý pepř, čerstvý libeček, sušená majoránka - na dochucení Čerstvá petrželka či majoránka - na ozdobu
Pokud nemáte čerstvé houby, musíte ty sušené nejprve namočit. Stačí je nechat ve vodě alespoň po dobu 20 minut. Čerstvé houby můžeme rovnou pokrájet na menší kousky. Zeleninu si nejprve očistíme, poté je zbavíme slupek a nakrájíme ideálně na menší kostky.
Brambory taktéž oloupejte a nakrájejte, tentokrát však na větší kusy. Do hrnce nalijte cca 3 l vody, přidejte brambory, houby, bobkový list, nové koření, libeček, sůl a pepř a nechte vařit tak dlouho, dokud brambory nezměknou. V mezičase si připravte světlou jíšku z másla a mouky.
Nechte ji pak vychladnout. Z polévky pak vyndejte bobkový list i celý pepř a nové koření. Nyní do polévky přidejte prolisovaný česnek, jíšku a sušenou majoránku. Dle chuti přidejte sůl a mletý pepř a před podáváním pak posypte petrželkou či majoránkou.