Chovatelka.cz

Pomazánky - dáte si banánovou nebo bůčkovou?

Rita Jaroszová

Obohatí váš stůl a můžete vybírat z obrovského množství variací. Můžete je konzumovat k snídani, večeři či ke svačině, ale s pomazánkami můžete také připravit lahodné chlebíčky či chuťovky pro návštěvu. U pomazánek je nejlepší to, že stačí, když zaměníte pár ingrediencí za jiné, a hned máte novou příchuť.

 

Banánovo-tvarohová pomazánka

 

Dětem uděláte radost sladkou pomazánkou. Nalákejte je na tvaroh s banánem. Pro 4 osoby budete potřebovat tyto suroviny:

 

Banán - 2 ks Čerstvá máta Cukr - 3 lžíce Tvaroh - 250 g Javorový sirup Citronová šťáva

 

Troubu si předehřejte na 200 °C a na plech, který pokryjete pečícím papírem, dejte 2 rozpůlené banány (podélně) i se slupkou. Umístěte je tak, aby slupka směřovala dolů. V každé půlce banánu udělejte 3 řezy a do těchto mezer vložte lístky čerstvé máty. Banány posypte cukrem a pečte je 5-8 minut. Pak je stačí jen nakrájet či rozmačkat, přidat tvaroh a ochutit javorovým sirupem a citronovou šťávou. Ideální je k této pomazánce houska nebo loupák.

 

Pomazánka z libového bůčku

 

Muži budou vždy dávat přednost jídlu, ve kterém je maso. Vepřový bůček skvěle zasytí, je voňavý, šťavnatý a patří mezi nejlevnější druhy masa. Má ale vysokou energetickou hodnotu, takže si dejte pozor, aby se vám nezvýšila hladina cholesterolu. Tato pomazánka mužům určitě zachutná. Připravíte ji z těchto ingrediencí:

 

Libový bůček - 1 kg Cibule - 1-3 ks Česnek - 4 stroužky Sůl Kmín Kyselé okurky - 3 ks Paprika - 1 ks Plnotučná hořčice - 1 lžíce Černý pepř (mletý)

 

Odstraňte kůži z bůčku, maso osolte a posypte kmínem a dejte do pekáče. Trochu podlijte vodou a posypte bůček česnekem, který jste si nakrájeli nahrubo, a cibulí nakrájenou na kolečka. Zbytek cibule jen tak nechte v pekáči. Bůček upečte, nechte vychladnout a případně vykostíme. Nakrájejte ho na kostky a rozmixujte s cibulí. Na šťávu z pekáčku nezapomeňte a přilijte ji tam taky. Pak přidejte sůl, pepř a hořčici a vše řádně promíchejte. Pokud se vám bude zdát, že pomazánka není dostatečně pikantní, tak můžete pro lepší chuť přidat ještě utřený česnek a nahrubo nakrájenou cibuli. Před podáváním nechte pořádně vychladnout v ledničce. Nejlepší je pomazánku natřít na chleba a ozdobit kyselými okurkami a paprikou.

 

Hodnocení: 3.5

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.