Pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench.) pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, Evropy a do Severní Ameriky. Řadí se do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae). Pohanka setá je jednoletá bylina s kolénkatým načervenalým stonkem 0,5 až 1,2 metru vysokým, který se v horní třetině silně větví. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté a srdčité, horní jsou přisedlé, šípovitého tvaru. Kořen je kulovitý, do půdy proniká jen mělce. Květy jsou uspořádány do hroznovitých květenství, jsou růžově zbarvené. Med z pohankových květů je tmavý, má zvláštní nezaměnitelnou chuť.
Pohanka a naše zdravíPohanka obsahuje bílkoviny, sacharidy, zdravé prospěšné tuky,vícenenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin E, niacin, velké množství vápníku, draslíku a fosforu, rutin (je nezbytný pro stavbu cévních a žilních stěn, udržuje jejich pružnost a snižuje vysoký krevní tlak), cholin (regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami nebo alkoholem), zinek, měď, selen a hořčík. Je nutričně velmi hodnotná a zároveň dietní - pohanka neobsahuje lepek, je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Kuchyňská úprava pohankyKonzumujeme pouze plody (nažky) pohanky. Pozor: nať je toxická! Obsahuje fagopyrin, který způsobuje alergickou reakci při vystavení kůže slunečnímu záření (pokožka během pár minut zrůžoví a velmi svědí). Z pohanky můžeme připravovat polévky, pomazánky, kaše a nebo ji zapéci. Je vhodnou přílohou k masu a rybám. Jejich tvrdé a lesklé osemení je třeba před využitím oloupat.
Pěstování pohanky Výsev semenSemena pohanky vyséváme od dubna do května přímo na záhon (pohanka je velmi citlivá na nízké teploty, na pozdní jarní a případně časné podzimní mrazíky). Hloubka setí je 30 až 50 milimetrů, za sucha 40 až 50 milimetrů. Pohanku sejeme v řadách, které jsou od sebe vzdáleny cca 1 metr.
Pěstební substrátPohance vyhovují půdy lehčí až střední, písčité, hlinitopísčité až hlinité, které jsou dobře zásobeny živinami a vláhou, půdy neutužené, dobře zpracované a provzdušněné.
OpyleníPohanka setá je cizosprašná. Hlavním opylovačem je včela medonosná.
Choroby a škůdciPohanku setou nenapadají žádné choroby, ani škůdci.
SklizeňK dobrému výnosu potřebuje pohanka dostatek světla a vláhy.Nažky dozrávají postupně, na sklonku léta. Sklízíme je ručně. Následně uložíme v chladu a v suchu.