Chovatelka.cz

Pěstujeme mandevillu, neboli královnu balkónů

Kateřina Řehořová

Mandevilly jsou víceleté rostliny, které mohou zkrášlit váš balkón svými velkými, nápadnými trubkovitými květy v bílé, žluté, růžové nebo červené barvě. Jejich pěstování není náročné a zvládne jej i úplný začátečník. Chcete-li svůj balkón ozvláštnit něčím netradičním, rozhodně si tuto rostlinu pořiďte.

Vhodné stanoviště pro umístění mandevilly

Mandevilla má ráda světlé stanoviště, ne však přímý sluneční svit. Optimální je umístění květináče s touto rostlinou na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem. Rostlině vyhovují teploty pohybující se okolo 21°C až 28°C. Mandevilly umísťujeme na venkovní stanoviště po 15. květnu, kdy již nehrozí nebezpečí mrazíků.

Pěstební substrát a pěstební nádoby

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžeme koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví a nebo si jej namíchat sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Co se týče pěstebních nádob, rostlinám se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud je budeme pěstovat v klasických truhlících z plastu, nesmíme zapomenout na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor sloužící pro dobré odtékání přebytečné vody.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát mírně vyschnout a teprve poté provést zálivku. Není vhodné rostliny přelévat, protože v příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou. Mandevilly hnojíme jednou týdně tekutým hnojivem pro rostliny okrasné květem s vyšším obsahem fosforu nebo plnými tekutými hnojivy určenými pro balkónové rostliny.

Množení semenem a řízky

Množit tyto rostliny můžeme dvěma způsoby - řízkováním a nebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné, jako výsev semen a následná péče o ně.

Jak na přezimování mandevilly

Mandevilly přezimují ve světlé a chladné místnosti s teplotou okolo 10 - 15 °C. Rostliny přes období zimního spánku zaléváme velmi zřídka. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do truhlíků nebo květináčů s čerstvou zeminou.

Další rady pro úspěšné pěstování mandevilly Chceme-li docílit popínavého vzrůstu mandevilly, umístíme do květináče oporu, po které se bude moci vinout. Při přesunu rostliny na místo zimního spánku ji můžeme zaštípnout (případně sestřihnout) tak, aby se dobře stěhovala a nezabírala nám tolik místa. Rostlina je nejčastěji napadána molicemi. Budeme-li se o ní správně starat a zbytečně ji nebudeme přelévat, neměli by se na rostlině tito škůdci objevit.

Hodnocení: 4.4

Počet: 15

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.