Chovatelka.cz

Péče o sporáky

Kateřina Řehořová

Víte, jak pečovat o sporák, aby co nejdéle vydržel? Jak prodloužit jeho životnost? Jak vyčistit mastné skvrny, které vznikají z každodenního vaření? Čtěte dále a dozvíte se více.

Sporák využíváme doma všichni, někteří méně, někteří více. Co by ovšem měli vědět všichni, je to, jak správně pečovat o sporák. Každý chce, aby mu dlouho tento domácí spotřebič vydržel. Vhodnou péčí můžete prodloužit jeho životnost.

Pravidla péče o sporák Po každém vaření sporák obetřete (samozřejmě až plotýnky vychladnou). Snažte se vařit ve větších hrncích (předejdete tak vzejití jídla a následnému pošpinění sporáku). Smažené pokrmy připravujte na mírném ohni, zabráníte tak prskání oleje do okolí. 1x ročně nechte sporák zkontrolovat odborníkem. Pravidelně uklízejte okolí za sporákem(možná se budete divit, kolik zápalek a jiných předmětů se vám může za sporákem během pár měsíců nahromadit). Nenechávejte v dosahu sporáku lehce vznětlivé předměty. V dostatečném odstupu od sporáku byste měli skladovat také spreje (například plyn ve spreji sloužící k doplnění zapalovačů). Nezapomeňte pravidelně kontrolovat stav přívodních plynových trubic a také stav elektrických zásuvek, včetně stavu elektrického kabelu od sporáku. Nezatěžujte sporáky neustálým zapínáním a vypínám, snažte se vařit ekonomicky. Nezatěžujte sporáky příliš těžkými hrnci. Jak na skvrny od mastnoty?

Někdy se nám stane, že na skvrny od přípravy jídla na sporáku zapomeneme. Co teď? Skvrny stačily uschnout a přichystat nám tak hlavolam, jak se jich zbavit. Některé skvrny jdou sice odstranit lehce, horší je to se skvrnami od mastnoty (ty se vyskytují i na povrchu či uvnitř digestoře a na povrchu kuchyňské linky – zejména pokud používáme plynový sporák). Mastné skvrny nejlépe odstraníte s pomocí octového roztoku. Zřeďte ocet s vodou v poměru 1:1 a houbičkou roztok naneste na povrch, nechte chvíli působit a poté s povrchu hadříkem obetřete.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.