Chovatelka.cz

Osvěžující letní saláty

Rita Jaroszová

V létě hledáme jakýkoliv způsob, jak se ochladit. Proto vám přinášíme pár receptů, na kterých si jistě pochutnáte. Jsou zdravé, svěží, lehké a dokonale vás zasytí.

 

Salát s vepřovou panenkou (2 porce)

 

Rukola - 100 g Vepřová panenka - 300 g Sušené švestky - 1 hrst Plátky mandlí - 1 hrst Olivový olej - 4 lžíce Balzamiková redukce - 1 lžíce (lze běžně sehnat v supermarketech) Vinný ocet - 1 lžíce Sůl, pepř

 

Vepřovou panenku si očistěte, osolte a opepřete. Zapněte troubu na 160 °C a mezitím, co se trouba bude předehřívat, opečte si panenku na pánvi s 1 lžící olivového oleje - zprudka a dozlatova z obou stran. Potom ji hned vložte do trouby, kde by se měla dopéct přibližně za 8 minut. Rukolu si opláchněte a vložte do velké mísy a přidejte švestky nasekané na menší kousky. Plátky mandlí si na sucho opečte na pánvi. Krásně zhnědnou a provoní celou kuchyni. Zálivku si připravíte smícháním zbylého olivového oleje, balzamikové redukce, vinného octa, soli a pepře. Zálivku nalijte na salát a promíchejte. Panenku nechte po dopečení chvíli vychladnout. Později nakrájejte na menší plátky, vhoďte do salátu a můžete podávat.

 

Salát s kozím sýrem (2 porce)

 

Salát - 150 g (libovolná směs) Kozí sýr - 150 g Hroznové víno - 2 hrsti kuliček Balzamikový ocet - 2 lžíce Med - 1 lžička Sůl, pepř

 

Salát omyjte a nakrájejte rovnoměrně na menší kousky. Kuličky hroznového vína opláchněte a překrojte napůl. Kozí sýr nakrájejte přibližně na centimetrové kostky. Důkladně salát promíchejte a nakonec zalijte zálivkou ze zbylých ingrediencí. Dle chuti pak už jen osolte a opepřete.

 

Osvěžující vitamínová bomba (1 porce)

 

Špenát - 40 g (listy) Vlašské ořechy - 50 g (pokrájejte na kostky) Vařená červená řepa - 50 g (může být i nakládaná) Sýr feta - 40 g Vařená brokolice - 40 g Cherry rajčata - 30 g (překrojte napůl) Fazole edamame - 10 g (místo nich klidně použijte fazole z plechovky) Borůvky - 10 g Křupavá semínka z granátového jablka - 5 g Bílý jogurt - 30 g

 

Špenátové listy opláchněte a dejte do krabičky či misky úplně na dno. Ostatní ingredience tam přidáme a lehce promícháme. Nakonec zalijeme bílým jogurtem. Jestliže vám bílý jogurt moc nechutná, připravte si zálivku z citronu a olivového oleje.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.