230 g hladké mouky, 80 g hrozinek, 80 g moučkového cukru, 1 vajíčko, 1 malá lžička kypřícího prášku do pečiva, citrónová kůra, vanilka nebo vanilkový cukr, pikantní zavařenina, čokoládová poleva, půlky vlašských ořechů
Hrozinky nakrájíme na drobné kousky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme pružné, hladké těsto, které vložíme do potravinářské fólie a necháme chvíli odpočinout. Odpočaté těsto na moukou vysypaném vále vyválíme na tenkou placku a pomocí vykrajovátka tvoříme kolečka a klademe je na plech, vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Vychladlé kolečka slepujeme pikantní zavařeninou a namáčíme do čokoládové polevy. Zdobíme půlkou vlašského ořechu, který položíme na ještě tekutou polevu a necháme ztuhnout. Uložíme do krabice a necháme v chladu odpočinout.
180 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 130 g stoprocentního tuku, 50 g kokosové moučky, půlku vajíčka, 2 nastrouhané tatranky, vanilkový cukr na obalování
Tatranky nastrouháme, přidáme změklý, na kousky nakrájený tuk, vajíčko, mouku, kokos, cukr a zpracujeme hladké těsto. V lednici necháme chvíli odležet a plníme do formiček. Naskládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotové vyklopíme z formiček, ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru. Necháme odpočinout.
Těsto - 160 g hladké mouky, 160 g másla, 80 g vlašských ořechů, 80 g moučkového cukru, 20 g kakaa
Krém – drobky z těsta, 125 g másla, lžíce moučkového cukru
Poleva – 1 bílek, 100 g moučkového cukru, citrónová šťáva, strouhané ořechy na obalování, lískové oříšky na zdobení
Kousky změklého másla vymícháme s cukrem a přidáme zbytek surovin. Vypracujeme hladké, pružné těsto, dáme do potravinářské fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout. Těsto vyválíme přímo na plechu na placku širokou asi půl centimetru. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Z ještě teplé placky vykrajujeme menší kolečka a pokládáme je na tác.
Necháme vychladnout. Zbylé drobky pomeleme, přidáme máslo vymíchané s cukrem a vše dobře vyšleháme na jemný krém, kterým slepujeme vždy dvě kolečka dohromady. Kraje tence omažeme krémem a obalíme dokola ve strouhaných ořechách.
Důkladně vymícháme bílek, cukr a citrónovou šťávu na hladkou polevu a malou lžičkou dáme na horní část dortíčku. Hned doprostřed dáme lískový oříšek a necháme v chladu ztuhnout. Naskládáme do nádoby s víkem a uložíme na chladné místo odležet.
Oslavte Vánoce s magazínem Chovatelka.cz - chutné recepty do vaší kuchařkyNejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl Oblíbené vánoční cukroví - 2.díl Oblíbené vánoční cukroví - 3.díl Oblíbené vánoční cukroví - 4.díl Oblíbené vánoční cukroví - 5.díl Vánoční perníčky Vanilkové rohlíčky Kokosky Mandlové hrudky Vánočka - domácí chutná nejlépe Nugátové kostky Kokosové cukroví Vánoční oříškové cukroví (strojkové) Perníková chaloupka jako z pohádky Ovocné kuličky Karamelové oplatky Nepečené vánoční cukroví - tučňáčci