Chovatelka.cz

Nové dekorativní omítky – jak na to?

Kateřina Řehořová

Rádi byste si ve svém domě či bytě udělali nové, dekorativní omítky? Pokud ano, tak čtěte dále. Užitečné rady, tipy a triky naleznete právě v dnešním článku o dekorativních omítkách.

Nejprve je potřeba vše správně oškrábat a vyčistit

Bodem číslo jedna, je příprava původních zdí, které chceme nově omítnout. Omítka musí být zbavena všech nečistot, volných částí omítky, zbytků tapet apod. K této práci je ideální použít speciální škrabku. Protože je dekorativní omítka nanášena jen ve slabé vrstvě, musíme zahladit všechny nerovnosti zdi hlubší více jak 1 milimetr.

Vhodný materiál no nové omítky do vašeho bytu

Dekorativní omítky se v základu dělí na třecí, válečkové nebo strukturální. Rozdíl mezi těmito základními typy omítek je pouze ve velikosti granulí přídavného materiálu – tedy písku. Zatímco hrubá třecí omítka vyžaduje granule o velikosti 2 až 3 mm, pro strukturální omítku jsou dostačující granule velké okolo 1 mm.

 

Všechny typy směsí na tvorbu nových omítek bychom měli koupit ve větších obchodíních centrech. Ideální je poradit se s odborníkem, který vám přesně řekne, která omítková směs a také od jakého výrobce je ta nejlepší.

Další dělení omítek: minerální – přírodní (křídové, sádrové nebo cementové) syntetická (nátěrová) Jak postupovat při omítání stěn - rady, tipy, triky Když máme zeď dokonale připravenou k omítání, můžeme začít. Nejprve naneseme speciální přilnavou emulzi, kterou vybereme podle druhu podkladu (penetrační nátěr nám zaručí odolnost nové omítky). Při nanášení dekorativní omítky musíme mít na paměti, že existuje určitý čas, kdy je možné s omítkou pracovat – tedy nanášet a vzorovat ji. Jakmile omítková hmota ztvrdne, další opracování už není možné. Vzorování můžeme provádět s pomocí špachtle, hladítka, štětce, houby, vzorovacího nebo reliéfního válečku. Dekorativní omítku nanášíme a roztíráme nejlépe nerezovým hladítkem, směr roztírání je ideální směrem od okna směrem dovnitř místnosti. Po důkladném zaschnutí můžeme omítku dle libosti vymalovat. Dekorační omítky se vzorem je vhodné malovat s pomocí válečku. U hrubých omítek je velmi těžké dosáhnout jednolitého odstínu – u tohoto typu omítky je vhodné přimíchat pro obarvení tónovací pastu přímo do omítkové hmoty před nanesením na stěnu.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.