Chovatelka.cz

Netradiční pokojové rostliny pro váš domov

Kateřina Řehořová

Vypěstujte si doma pravou vanilku, ananasovou šalvěj, česnekovou trávu a nebo například pravý japonský křen wasabi. Víte, jak pěstovat tyto netradiční pokojové rostliny? Poradíme Vám!

Vanilka pravá (Vanilla planifolia)

Vypěstujte si doma pravou vanilku. Pěstební nároky jsou podobné, jako u orchidejí. Rostlina vyžaduje světlé stanoviště. Vhodný je pěstební substrát určený pro orchideje, který by měl být vlhký, ale ne trvale přemokřený. Vanilka prospívá při pokojové teplotě - teplota při pěstování by neměla klesnout pod 12°C. Vhodné je během vegetačního období rostlinu jednou za 3 až 4 týdny přihnojit speciálním hnojivem pro orchideje.V prostorech s nižší vzdušnou vlhkostí je vhodné rostlinu pravidelně rosit. Jde o popínavou rostlinu, je proto nutné pravidelné vyvazování k opoře. K získání vanilkových plodů je nutné umělé opylování.

Šalvěj ananasová (Salvia rutilans)

Tato zajímavá rostlina pochází z latinské Ameriky. Má svěže zelené listy, které voní po ananasu a dekorativní květy červené barvy. Listy se používají do ovocných salátů, k přípravě ananasového Mojita a nebo čaje (čaj má antidepresivní účinky). Vyžaduje světlé stanoviště, prospívá při běžné pokojové teplotě. Rostlina má ráda propustný pěstební substrát a dostatečnou zálivku. Je vhodné šalvěj pravidelně přihnojovat organickými hnojivy.

Česneková tráva (Tulbaghia violacea)

Další zajímavou pokojovou rostlinou je česneková tráva, která je charakteristická silně česnekovým aroma - lze ji použít do všech jídel, kde se běžně dává česnek a nebo pažitka. Výhodou je, že po konzumaci není cítit. Pěstovat ji můžeme v květináči při běžné pokojové teplotě a nebo také na zahrádce. Má krásné fialové květy, které rozkvétají v pozdním létě a na začátku podzimu. Rostlina má ráda světlé stanoviště, propustný pěstební substrát a dostatečnou zálivku.

Wasabi - pravý japonský křen (Wasabia japonica)

Lze jej pěstovat jako přenosnou pokojovou rostlinu, která během léta vegetuje na venkovním, stinném stanovišti a zimu přečká v pokojových podmínkách při teplotě 8 až 18°C. Vyžaduje humózní, výživný a stále vlhký pěstební substrát. Vhodné je přihnojování rostliny přírodními, organickými hnojivy.

Hodnocení: 3.7

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.