Chovatelka.cz

Není knedlík jako knedlík

Kateřina Řehořová

Není knedlík jako knedlík. Pokud vám už nechutnají klasické houskové knedlíky a chtěli byste zkusit něco nového, můžete například vyzkoušet knedlíky bramborové, chlupaté, špekové nebo celozrné.

Bramborové knedlíky 800 g brambor 1 vejce 1 žloutek 150 g hladké mouky 100 g hrubé krupice sůl Bramborové knedlíky - postup přípravy

Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále zformujeme na dva válečky o průměru 5 centimetrů a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut. V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily a horké ihned podáváme. Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem.

Houskové knedlíky
4 šálky hrubé mouky 3 šálky mléka 20 g droždí sůl 1 žloutek 80 g žemle Houskové knedlíky - postup přípravy

Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na vyválení knedlíků), uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek, osolíme, přidáme žloutek a podle chuti přidáme vlažné mléko a umícháme tužší těsto. Přidáme do něj na kostky nakrájenou housku, posypeme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Potom těsto rozkrojíme na 2-3 díly a vyválíme z nich polodlouhé šišky. Vkládáme je do vařící osolené vody a vaříme 20-25 minut. Během vaření je obracíme, aby se uvařily stejnoměrně. Uvařené knedlíky vybereme z vody a nití (aby se nesrazily) je nakrájíme na tenké plátky.

Chlupaté knedlíky
350 g syrových oloupaných brambor 150g vařených oloupaných brambor 250g hrubé mouky 1/2 vejce sádlo na pomaštění sůl Chlupaté knedlíky - postup přípravy

Syrové oloupané brambory jemně nastrouhejte do misky a nechejte stát čtvrt hodiny. Pak je nechejte na cedníku okapat, přeložte zpět do misky, přidejte rozšlehané vejce, jemně nastrouhané vařené brambory, sůl a za stálého míchání prosátou mouku. Vše dobře propracujte v hladké těsto. Vykrajujte z něj noky lžící, kterou namáčejte ve vařící vodě, a zavařte je do vařící osolené vody. Vařečkou je opatrně nadzvedněte ode dna a za občasného zamíchání vařte 8 až 10 minut. Uvařené knedlíky vyjměte a po okapání promastěte rozehřátým sádlem. Chlupaté knedlíky můžete připravit také jen ze syrových brambor, s přídavkem vařených brambor jsou však křehčí a bělejší.

Špekové knedlíky
200 g uzeného bůčku 400 g včerejší veky 150 g hrubé mouky sůl, pepř 2 menší vejce špetka muškátového květu několik snítek petrželky 300 ml mléka Špekové knedlíky - postup přípravy

Bůček uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Odstraníme případné kosti a maso nakrájíme na drobné kostičky. Veku také nakrájíme na drobné kostičky. Maso i veku promícháme, vložíme do pekáče a v troubě necháme za občasného promíchání opražit dožluta. Do mísy vsypeme mouku, sůl, pepř, muškátový květ, přidáme jemně pokrájenou petrželku a vejce rozšlehaná v mléce. Směs umícháme dohladka, pak vsypeme osmahlou veku s bůčkem a vše dobře promícháme na hustou hmotu. Lžící vykrajujeme větší kousky, v ruce je zakulatíme a vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme podle velikosti 12-15 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, překrojíme, omastíme sádlem nebo rozškvařenou slaninou a podáváme s dušeným zelím a prstýnky osmažené cibule.

Celozrnné knedlíky s mrkví a petrželkou 250 g hrubé celozrnné mouky 250 ml mléka 2 vejce 2 starší celozrnné rohlíky lžíce strouhané mrkve lžíce posekané čerstvé petrželky 1 lžička soli Celozrnné knedlíky s mrkví a petrželkou - postup přípravy

Smícháme mouku, mléko, sůl a žloutky, přidáme mrkev, petržel a na kostičky nakrájené rohlíky a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Přichystáme si 4 kulaté hrnky, z pečícího papíru si vystřihneme kolečka, která vložíme na dno a strany hrnku potřeme olivovým olejem (knedlíky pak půjdou hezky vyklopit). Směsí naplníme hrnky, ale ne úplně pod okraj, protože ještě vařením nabudou, pak hrnky postavíme do hrnce s vodou, aby byly skoro celé ponořené a pak vaříme asi 40 minut na mírném ohni, aby voda příliš nebublala (hrnky můžeme zadělat alobalem). Śpejlí zkoušíme, zda jsou knedlíky hotové. Pak vytáhneme z vody a nožem přejedeme okolo knedlíků, aby se oddělily od stěny a pak už jen vyklopíme a odděláme pečící papír.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.