Chovatelka.cz

Nemoci andulek – ptačí svrab

Kateřina Řehořová

Ptačí svrab je onemocnění, známé také jako vápenka, které se u andulek projevuje převážně na zobáku, obočí, hlavě a nohách. Ptačí svrab vyvolává parazitický roztoč Knemidocoptes pilae.

Nemoci andulek – ptačí svrab (vápenka)

Ptačí svrab vyvolává parazitický roztoč Knemidocoptes pilae. Ptačí svrab je onemocnění, známé také jako vápenka, které se u andulek projevuje převážně na zobáku, obočí, hlavě a nohách.

Ptačí svrab u andulek a jeho příznaky

Rohovina zobáku andulky je jakoby proděravělá četnými dírkami, kůže v okolí zobáku a očí se zduřuje a je rovněž jakoby proděravělá. Podobné změny jsou viditelné i na prstech, kde dochází k silnému bujení rohovitých šupinek, často až do větších rozměrů. Někdy bývá místy postižena i některá opeřená část těla (například okolí kloaky).V pokročilejších případech ptáci chátrají, často je možné pozorovat obtížné dýchání.  Pro zajímavost si přečtěte článek - Proč ptáci zpívají?

Léčba andulek

Prvním způsobem léčby andulek napadených ptačím svrabem, je potírání postižených míst olejem, který způsobuje udušení roztočů. Často používané jsou přípravky Ivermektin nebo Selamektin.

Hodnocení: 3.8

Počet: 8

Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.