Chovatelka.cz

Návštěva ve světě kaktusů

Kateřina Řehořová

Pokochejte se krásou suchomilných a bodlinatých rostlin, které okouzlily tisíce pěstitelů po celém světě. Zveme vás na návštěvu do světa kaktusů.

Kaktusy – odkud se vzali?

Kaktusy se poprvé objevily koncem 15. století v Americe. V Americe se vyskytují na obou subkontinentech - od jihu Kanady až po Jižní Ameriku. V dnešní době je možné se s kaktusy setkat také v Evropě, Africe, Asii a Austrálii. V ostatních koutech světa jsou kaktusy uměle vypěstovány.

Kaktus – Cactaceae

Kaktusy se pro své společné znaky řadí mezi stonkové sukulenty, které mají vodní zásobní pletiva uložena ve ztlustlém stonku. Vyvinuly se jako samostatná skupina, patřící do jedné čeledi – Cactaceae. Tato čeleď je ohromně velká (zahrnuje více jak 150 rodů a několik tisíc druhů).

Zajímavosti ze světa kaktusů Plody opuncie obsahují více vitamínů než běžné ovoce a zelenina. Tyto plody jsou také vyhlášeným afrodisiakem. Ve volné přírodě roste přes 1600 druhů kaktusů. Některé druhy kaktusů rostou až ve výšce 4800 metrů nad mořem. Trny na kaktusech mohou být jehlovité, šídlovité, kuželovité, papírové nebo pergamenové, hřebenovitě uspořádané, háčkovité až hákovité, péřovité a vlasové. Kaktus zvaný Mammillaria carmenae byl popsán v roce 1953, ve sbírkách byl znám již dlouhá desetiletí předtím. Většina kaktusů nemá listy, proto funkci fotosyntézy, která je vlastní všem rostlinám, na sebe vzaly stonky. Nejvyšším kaktusem na světě je arizonská Carnegiea gigantea, která měří okolo 20-ti metrů. Adenium obesum obsahuje jedovaté kardioaktivní glykosidy, které se používají v Africe k přípravě jedu do šípů. Ze zralých růžově zabarvených plodů Echinocereus triglochidiatus si můžete ukuchtit opravdu výbornou marmeládu. Květy kaktusu zvaného Selenicereus grandiflorus se používají k přípravě léků pro zlepšení krevního oběhu.

Hodnocení: 5.0

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.