Chovatelka.cz

Meloun na 3 různé způsoby

Rita Jaroszová

Meloun je prostě oblíbenou osvěžující pochoutkou, ale nemusíte si ho jen nakrájet a sníst. Dá se z něj připravit spousta zajímavých receptů.

 

Melounové daiquiri

 

Na 4 - 6 porcí budete potřebovat 1 vodní meloun, limetky, minerálku, třtinový cukr a bílý rum. Do sklenic si rozdrťte meloun, pak tam dejte panáka bílého rumu a přidejte trochu limetkové šťávy. Na jednu sklenici bude stačit jen malá lžička cukru a dolijte menším množstvím minerálky. Promíchejte a přidejte kostky ledu. Jelikož meloun nikdy nerozdrtíte úplně celý, budou vám tam plavat malé kousky. Takže byste tento osvěžující nápoj měli podávat se lžičkou.

 

Melounový salát (6 porcí)

 

Vodní meloun - ½ ks Červená cibule - 1 ks (nakrájejte na tenké proužky) Sýr Feta - 200 g (nakrájejte na kostky) Černé olivy - 100 g (rozkrojte na půlky) Extra panenský olivový olej - 3 lžíce Čerstvá bazalka - 3 snítky Čerstvý baby špenát - 1 hrst Mletý pepř, sůl - na dochucení

 

Meloun si nakrájejte na větší kostky, dejte do mísy a přidejte cibuli, sýr a olivy. Přidejte sůl, pepř, olivový olej a dejte vychladit do lednice. Až jej budete podávat, posypte ho ještě nasekanou bazalkou a lístky špenátu. K tomuto skvělému salátu se hodí celozrnné pečivo.

 

Melounový sorbet (4 - 6 porcí)

 

Vodní meloun - 500 g Voda - 120 ml Třtinový cukr - 100 g Citronová kůra - ½ citronu Citronová šťáva - 1 citron

 

V hrnci si ohřejte vodu, přidejte citronovou kůru a cukr. Až se cukr rozpustí, odstavte hrnec a dejte vychladit. Pak z něj vyberte citronovou kůru. Meloun si rozmixujte a smíchejte ho s již vychlazenou cukrovou směsí. Přilijte citronovou šťávu a směs dejte do zmrzlinovače. Jestliže jej nemáte, vystačíte si s nerezovou miskou, kterou pak vložíte do mrazáku. V misce ale musíte každou půlhodinu promíchat směs. Zmrzlina musí pořádně ztuhnout, takže ji promícháte asi 5x.

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.