Chovatelka.cz

Medvěd hnědý je největší žijící šelmou

Kateřina Řehořová
Medvěd hnědý je stále nejrozšířenější ze všech medvědů, přestože vymizel z mnoha oblastí, kde se dříve vyskytoval. Medvědi rodu Ursus, kteří žijí v chladnějších oblastech, tráví studené měsíce roku zimním spánkem, který může trvat až 5 měsíců.
Medvěd hnědý je největší žijící šelmou Medvědi jsou největší dnes již žijící pozemní šelmy. Tato dobře známá zvířata jsou však převážně vegetariány než masožravci.
Medvěd hnědý – latinský název Ursus arstos
Rozšíření medvěda hnědého Medvěd hnědý je stále nejrozšířenější ze všech medvědů, přestože vymizel z mnoha oblastí, kde se dříve vyskytoval. 0sídluje zejména Severní Ameriku a Kanadu, severní Evropu a Rusko, méně už Mexiko, Španělsko, Turecko, Irán a Himaláje. Vyskytuje se také v Japonsku.
Medvěd hnědý - výška, délka Samci medvěda měří 200 – 300 centimetrů, samice 200 - 280 centimetrů.
Medvěd hnědý - hmotnost Samci medvěda váží 200 - 700 kilogramů, samice 90 - 300 kilogramů.
Medvěd hnědý - způsob života Každý medvěd má zpravidla své vlastní území, kde si hledá potravu a spí. Tato zvířata jsou sice vyslovení samotáři, ale u bohatého zdroje potravy se krmí mírumilovně bok po boku. Medvědi rodu Ursus, kteří žijí v chladnějších oblastech, tráví studené měsíce roku zimním spánkem, který může trvat až 5 měsíců.
Medvěd a jeho potrava Potrava medvědů se skládá převážně z rostlin, listí, pryskyřice, kůry stromů, plodů, pupenů, mladých výhonků, natě a semen, bobulí všeho druhu. Dále se také živí lososy, mršinami a mláďaty sobů a losů. Všichni medvědi mají velmi rádi med a rozbíjejí včelí úly, aby se k němu dostali.
Medvědí srst Barva a délka srsti u jednotlivých poddruhů medvěda hnědého je různá, a může být bledě žlutohnědá, rezavá nebo černohnědá, světle šedá a stříbrná až po hnědou srst s bílými konečky (hnědou srst s bílými konečky má například medvěd grizzly).
Rozmnožování medvědů hnědých Po páření si jde samec i samice opět svou cestou a o výchovu mláďat se stará pouze medvědice. Délka březosti se pohybuje v rozmezí od 180 do 250 dní. Toto časové období je poměrně dlouhé a obsahuje i období latence, kdy se pozastavuje zahnízdění zárodku (utajená březost). Medvědice, které upadají do zimního spánku, rodí mláďata během této doby, většinou 2 až 3 medvíďata. Medvíďata jsou po narození slepá, bezzubá a holá. Váha malých medvědů po narození se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1,5 kilogramů.
Medvěd hnědý - věk Medvědi se dožívají průměrného věku 40 – 50 let.
Medvěd hnědý - ohrožen? S výjimkou několika konkrétních oblastí není v současné době medvěd přímo ohrožen. Jejich přirozenými nepřáteli jsou ostatní medvědi a vlci (nebezpeční hrozí pouze mláďatům), ale také člověk.
Jak se medvědi dorozumívají? Medvědi se mezi sebou dorozumívají především hlasem a „mluvou těla”. Například i postavení ušních boltců informuje o náladě medvěda. Medvědi nemají téměř žádnou obličejovou mimiku, a proto jsou pro lidi nevyzpytatelní.
Kdy mohou medvědi zaútočit? když se cítí být ohrožený
když je náhle překvapený
pokud chrání svá mláďata
když je nemocný nebo poraněný
Zajímavosti ze světa medvědů Poddruh medvěda hnědého kodiak, který žije v Severní Americe a je pojmenován podle ostrovů Kodiak, může být až 3 metry vysoký, když se vztyčí na zadní nohy.
Dříve žil medvěd hnědý v Evropě v hojném počtu. I když je na mnoha místech již velmi dlouhou dobu vyhuben, je ještě stále nejpočetnějším druhem medvěda.
Medvěd během jedné noci procestuje pomalou chůzí i více než 20 kilometrů. Když pospíchá, dokáže tento zdánlivě nemotorný tvor běžet až rychlostí 22 km/hod.
Jaké druhy medvědů existují? Medvěd lední
Medvěd himalájský
Medvěd hnědý
Medvěd pyskatý
Medvěd baribal
Medvěd brýlatý
Medvěd tibetský
Medvěd malajský
Medvěd gryzzli
Medvěd kodiak

Hodnocení: 3.6

Počet: 7

Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.