Chovatelka.cz

Lanýže - vrcholný gastronomický zážitek

Rita Jaroszová

Jedná se o vzácné houby, které se vyskytují v oblasti Francie, Chorvatska nebo Itálie. Můžete je objevit kolem kořenů listnatých stromů. U nás je také můžete najít, ale bohužel je u nás sběr lanýžů přísně zakázán. Lanýže se dělí na černý letní, černý zimní a bílý.

 

Lanýže v kuchyni

 

Můžete je zakoupit ve specializovaných obchodech a prodávají se v čerstvém stavu. Je to druhá nejdražší surovina, na prvním místě je samozřejmě kaviár. Měli byste tedy počítat s tím, že za tuto pochoutku utratíte hodně peněz. Ceny jsou různé, záleží na kvalitě a typu lanýžů. Za 1 kilogram můžete zaplatit od 11 000 - 280 000 Kč. Měli byste vědět, že bílé lanýže jsou mnohem dražší než černé.

 

Pokud je budete skladovat na temném a chladném místě, mohou vám vydržet 2 týdny. Jestli jsou měkčí, raději je zpracujte do týdne. Podle odborníků byste je měli uložit do vrstvy rýže, která se postará o případnou vlhkost a lépe tak lanýže ochrání před různými plísněmi. Lanýže jsou perfektní do omelet, do omáček k těstovinám a také s nimi můžete dochutit rizoto.

 

Připravte si vynikající lanýžovou omeletu

 

Vejce - 6 ks Lanýže - 150 g (celé či drcené) Panenský olivový olej Sůl Černý pepř Víno - na dochucení (červené či bílé)

 

Vajíčka si rozklepněte do misky, přidejte sůl a pepř a smíchejte s lanýžem. Pokud nemáte drcený, pak jej stačí nastrouhat. Do pánve na rozpálený olivový olej nalijte směs a opečte omeletu z obou stran. Hotovou omeletu můžete dochutit trochou vína - pár kapek bohatě stačí.

 

Ochutnejte také lanýžové těstoviny (2 porce)

 

Olivový olej - 7 lžic Česnek - 1 stroužek Černý lanýž - 2-3 ks Špagety - 300 g Houbový masox - ½ jedné kostky stačí Parmazán - na posypání

 

Těstoviny si uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly “al dente” (na zkus). Do pánve si nalijte olivový olej, na kterém si nejprve dozlatova osmažte stroužek česneku. Pak z pánve česnek vytáhněte a pánev na chvíli odstavte. Nastrouhejte si přibližně ¾ lanýžů, zbytek si nechte na posypání na závěr. Pak opět postavte pánev na plotýnku a na mírném ohni lanýže osmažte. Přidejte houbový masox a smažte asi 1 minutu za stálého míchání. Pak plotýnku vypněte. Těstoviny pak v pánvi promíchejte s olivovým olejem a lanýži. Podávejte posypané nastrouhaným parmazánem a lanýži.

 

Hodnocení: 2.0

Počet: 2

Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.