Chovatelka.cz

Kompost recykluje a pomáhá

allka allka
Na zahrádce vzniká spousta organického materiálu a odpadu, který můžete dále využít. Založením kompostu začnou vznikat důležité látky pro obohacení zeminy. Jakým způsobem si kompost založit a jak jej udržovat?
Kompost – o co se jedná Kompost vzniká rozkladem organického odpadu z vaší zahrádky. Organický odpad neboli bioodpad zahrnuje listí, větve, zahradní odpad, zbytky zeleniny, ovoce apod. Kompost se používá ke zlepšení zeminy, přičemž se o to postarají bakterie, plísně a jiné půdní organismy. Kompost podporuje půdní život, který zrychluje rozklad rostlinných zbytků.
Kompost obsahuje humus Celý proces přeměňování organických látek dá vzniknout humusu. To probíhá běžně v půdě, ale značně pomaleji. Humus v půdě zadržuje vodu, optimalizuje počet i skladbu mikrobů v půdě a vyrovnává kyselost. Tím se posílí růst a zdraví rostlin a plodů.
Kompost – kde ho založit Kompost bývá většinou umístěn na konci zahrádky, kde je stín a nepřekáží. Ideální je místo pod stromem. Počítejte s tím, že hromádka postupně naroste přibližně až do výšky jednoho metru.
Kompost – jak ho vymezit Kompost by měl být umístěn v samostatném prostoru, který bude ohraničen prkny nebo např. železničními pražci alespoň metr vysokými. Použít lze také plastový kontejner, který zakoupíte v zahrádkářských potřebách.
Kompost – jak postupovat
První vrstvu kompostu by měl tvořit hrubší materiál – jako jsou např. větve.
Poté může přijít další zahradní odpad, který chceme kompostovat.
Aby kompostování probíhalo správně, měl by být hrubý odpad a zelený materiál ve správném poměru.
Poměr zeleného materiálu (listí a zeleninový odpad) k hrubému materiálu (drcené větve) by měl být 3:1. Mezi vrstvy by měla být přidávána zemina, která obsahuje nezbytné mikroorganismy ke správnému procesu.
Po několika měsících je nutné měnit a obracet vrstvy tak, že spodní vrstvy přijdou nahoru.
Přidat můžete také vápno, které celý proces urychluje.
Kompost – kdy ho použít Přibližně po půl roce je kompost připraven k použití jako hnojivo a prostředek k zlepšení zeminy.
Kompost – na co dávat pozor Kompost musíte alespoň jednou, ale nejlépe dvakrát za rok překopat. Překopává se obvykle na jaře a na podzim a v případech, kdy kompost zapáchá.
Kompostu škodí nadměrné množství vody, voda musí po velkých deštích odtéci.
Ani příliš velké teplo kompostu nesvědčí – má tendenci plesnivět, proto jej zavlažujeme.
Na kompost nenavršujte hromady, ale udržujte mísovitý tvar, aby se voda vsakovala dovnitř.
Kompost nikdy nesešlapáváme, kompost musí být vzdušný, aby mohlo probíhat tlení.
Kompost – co do něj patří zbytky ovoce, zeleniny a květin
čajové sáčky, káva
tráva, listí, stonky a drobnější větve
trus zvířat
kousky dřeva

Hodnocení: 5.0

Počet: 4

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.