Semena jsou sice kvalitní, ale tomu také odpovídá jejich cena. Proto je škoda zbylé semena nechat jen tak ladem, když můžete jejich klíčivost zachovat i po několik let. Výrobci náchylná semena chrání mořením, na zbytku se můžete podílet vy. Pokud budete semena skladovat špatně, klíčivost ztratí do roka.
Nejhorší jsou místa, kde kolísá teplota a vlhkost. Tady se semena probouzejí z vegetačního klidu, potom postupně hynou. Semenům škodí už relativní vlhkost vzduchu pohybující se okolo 70 %. Tohle jsou podmínky, které panují v zimě, v nevytápěné, bezmrazé místnosti. Nikdy neskladujte semena v zahradním domku nebo v garáži. Nejvhodnější je tedy pro skladování semen mrazák, neuškodí jim ani teplota okolo – 18 C°. Dobře vysušená semena begonií, macešek a petúnií budou v – 18 C° velice spokojená. Na krátkou dobu postačí pro uskladnění i lednička. Co se týče semen v laminovaném, hermeticky uzavřeném obalu, jsou semena vysušena na 7 až 9 %. Po otevření sáčku je důležité sáček dobře uzavřít, aby semena nenavlhla. Dejte sáček se semeny do skleněného nebo plastového obalu. V ledničce s teplotou 5 až 10 C° vydrží semena do příštího roku, možná i déle.
Za jak dlouho je klíčivost nenávratně pryčZtráta klíčivosti se odvíjí od druhu rostliny. Jde o druhově dědičnou záležitost, ale ovlivňují jí také podmínky, za kterých se semena vyvíjejí v mateřské rostlině. Tyto podmínky totiž určí, kolik zásobních látek se v semenu vytvoří.
Semena tykví a okurek jsou celkem odolná. Bez větších starostí vydrží docela dlouhou dobu, klidně i deset let. Mnohem citlivější jsou semena cibule, pastináku a póru, u těch můžeme být rádi, když vydrží jeden rok.